Vista general de la reunió entre els EUA i Cuba, aquest dimecres a l'Havana. (Foto: EFE)
Vista general de la reunió entre els EUA i Cuba, aquest dimecres a l'Havana. (Foto: EFE)
L'Havana

La política migratòria centra la primera trobada entre Cuba i els EUA després del restabliment de relacions

El govern de l'Havana s'ha queixat de la permanència de la llei d'ajust i la norma anomenada "peus secs-peus mullats", regulacions que Cuba considera que són el principal estímul per a la immigració il·legal cap als EUA.

Actualitzat

Delegacions dels governs de Cuba i els Estats Units s'han reunit per primera vegada en una trobada en què els cubans han expressat preocupació per la política migratòria dels EUA cap a l'illa. Concretament, el govern de l'Havana es queixa de la permanència de la llei d'ajust i la norma anomenada "peus secs-peus mullats", regulacions que Cuba considera que són el principal estímul per a la immigració il·legal cap als EUA.

El Palau de Convencions de l'Havana ha acollit la primera reunió bilateral després de l'anunci del restabliment de les relacions entre tots dos països. La delegació cubana està encapçalada per la directora per als EUA del ministeri de Relacions Exteriors, Josefina Vidal Ferreiro, i al capdavant dels representants nord-americans hi ha el secretari assistent adjunt per a l'Amèrica Llatina del Departament d'Estat, Alex Lee.

Precisament, Vidal i Lee ja van liderar les últimes rondes del diàleg migratori que, fins al restabliment dels llaços diplomàtics el desembre passat, era el principal fòrum oficial de contactes entre els dos països.

Vidal ha destacat que, en la reunió, les dues parts han parlat "de forma respectuosa" i el diàleg s'ha fet "amb fluïdesa, amb obertura i amb un enfocament constructiu", malgrat les "diferències sobre determinats fenòmens migratoris".

Aquest dijous es farà una segona trobada, de més alt nivell, encaminada a la normalització de les relacions diplomàtiques, com la reobertura de les ambaixades.

Anar al contingut