Urumchi

La policia xinesa evita nous enfrontaments entre les comunitats ètniques han i uigur

La tensió a la regió autònoma xinesa de Xinjiang continua. La policia ha impedit que milers de xinesos de l'ètnia han entressin als barris uigurs de la capital, a la recerca de venjança. Anaven armats amb ganivets, barres de metall, pedres i pals. La policia ha hagut d'utilitzar gasos lacrimògens per dispersar-los. Els enfrontaments van començar diumenge i van causar 156 morts i més d'un miler de ferits, segons el balanç oficial, però la xifra podria ser superior.

Actualitzat
Els uigurs se senten discriminats i perseguits pel govern xinès, reivindicacions que van expressar en una manifestació diumenge passat. La marxa va degenerar en una violència sense precedents que va acabar amb 156 morts i més d'un miler de ferits, l'ètnia dels quals es desconeix.

"Ells ens han atacat. Ara és el nostre torn per atacar-los a ells", "matem-los" o "exterminem els uigurs", eren alguns dels crits dels ciutadans de l'ètnia han, quan es dirigien a les barriades dels uigurs.

El govern xinès intenta contenir les protestes, conscient que si la situació se li escapa de les mans, es podria estendre a altres regions. Per això, s'ha imposat el toc de queda, amb restriccions nocturnes de trànsit, i s'ha demanat als ciutadans que s'estiguin a casa, per apaivagar la tensió.

Detencions massives

Desenes de dones uigurs han sortit aquest dimarts als carrers de Urumchi per denunciar que l'exèrcit ha entrat a les seves cases i han detingut els seus marits, malgrat que molts no van participar a les protestes de diumenge, origen dels enfrontaments. La xifra oficial de detinguts supera els 1.400 i encara es busquen els sospitosos d'instigar les protestes.

Mentrestant, les autoritats xineses donen la seva versió del problema als mitjans de comunicació i els mostren vidres trencats i vehicles cremats, destrosses causades presumptament pels uigurs diumenge. El govern culpa aquesta comunitat de ser al darrere de la mort de 156 persones, mentre que els uigurs afirmen que la repressió indiscriminada de l'exèrcit va ser la que va causar les víctimes mortals.

Les protestes arriben també a Europa

A la ciutat alemanya de Munic, on tenen una comunitat important, s'ha fet una manifestació en suport de la causa uigur que ha acabat amb algun incident. El consolat xinès ha estat atacat amb còctels Molotov, que només han fet petits desperfectes.

Llargues tensions ètniques

La regió de Xinjiang fa anys que és un focus de tensions, basat sobretot en les diferències econòmiques entre els ciutadans de l'ètnia han i els uigurs i el control de la cultura i la religió des de Pequín.

Gairebé tots els han han arribat durant els últims 50 anys de política colonitzadora del govern comunista, desitjós de diluir les minories nacionals dins la majoria xinesa han. Fa mig segle, els han eren el 6% de la població de la regió i ara ja sumen el 40% i, fins i tot, són majoria en moltes ciutats clau.

Xinjiang és rica en recursos i és en una zona estratègica a l'Àsia Central. El govern xinès ha posat molts diners per treure rendiment a aquestes matèries primeres, però aquestes inversions només beneficiarien els xinesos han.

Anar al contingut