Madrid

La policia no troba proves que Acció Nacionalista Basca sigui un instrument d'ETA i Batasuna

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han presentat al jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón un informe conjunt sobre els possibles vincles de les llistes d'Acció Nacionalista Basca amb Batasuna i l'entramat d'ETA. Segons aquest informe, no es pot determinar que aquesta formació sigui un instrument d'ETA-Batasuna, tot i que existeixi alguna afinitat en els objectius. La Direcció General de la Policia i la Guàrdia Civil creu que hi ha indicis d'una possible utilització per part de Batasuna de l'estratègia d'ANB i en la configuració de les llistes. També s'apunta que l'escàs temps per fer-ne l'elaboració limita l'anàlisi. L'informe l'havia demanat el jutge Baltasar Garzón, després d'haver estudiat dos informes anteriors amb conclusions divergents.

Actualitzat
El jutge Baltasar Garzón ja té a les mans l'informe conjunt que han elaborat la Guàrdia Civil i la Policia Nacional sobre la possible vinculació d'ANB amb la il·legalitzada Batasuna i amb la banda terrorista ETA. El document indica que no hi hauria relació entre la formació política i ETA i el seu entramat tot i que parla d'"indicis" d'una possible utilització per part de Batasuna en l'estratègia d'ús de les sigles ANB i en l'elaboració de les seves llistes. El magistrat de l'Audiència Nacional, que ha decretat el secret de sumari, ha d'estudiar ara aquests informes abans de decidir una eventual suspensió d'Acció Nacionalista Basca, sol·licitada per l'associació de víctimes Dignitat i Justícia, o la impugnació d'algunes de les llistes presentades.

La demanda del magistrat arriba després d'haver rebut dos informes per separat de cada un d'aquests cossos de les forces de seguretat, en els quals va detectar divergències de contingut, segons el director general de la policia i la Guàrdia Civil, Joan Mesquida, explicable perquè cada cos s'havia basat en fonts i bases de dades diferents.

El procés des del govern

Per la seva banda, els serveis jurídics de l'Estat examinen la composició de les candidatures presentades per ANB, buscant connexions que permetin impugnar-les segons la llei de partits. Sembla que es descarta, però, una il·legalització general del partit i que només s'actuarà contra aquelles que siguin sospitoses. Una decisió que ja ha estat criticada pel Partit Popular.

D'altra banda, el Consell de Ministres ha autoritzat l'Advocacia de l'Estat a impugnar o, en el seu cas, anul·lar les candidatures sospitoses de succeir la il·legalitzada Batasuna.

Les explicacions dels implicats

Kepa Bereziartua i Antxon Gómez, caps visibles d'Acció Nacionalista Basca, van assegurar aquest dijous que la seva formació no té vocació de ser la successió ni la continuació de cap formació política. Tot i el paper que ANB va tenir amb el naixement d'Herri Batasuna, el president d'aquesta històrica formació subratllava que ara no tenen vincles amb cap altre partit i va al·ludir als estatuts de la formació, que daten del 1930, en els quals es repudia la violència. Bereziartua denuncia una caça de bruixes contra l'esquerra abertzale. Era la primera vegada que els dirigents del partit feien declaracions públiques des que van anunciar que concorrerien a les eleccions del 27 de maig.
Anar al contingut