Idomeni

La policia macedònia impedeix amb gasos lacrimògens que centenars de refugiats travessin la frontera a Idomeni

Ja fa més d'un mes que aquest pas fronterer està tancat, bloquejant l'anomenada ruta dels Balcans

RedaccióActualitzat

Prop de mig miler d'immigrants del camp de refugiats d'Idomeni, a Grècia, han intentat trencar la tanca de la fronterera per poder entrar a Macedònia i poder seguir cap als països del centre i del nord d'Europa.

Els fets han passat a primera hora d'aquest matí. La concentració davant les tanques ha començat a partir del rumor que s'obriria la frontera, segons deia un full manuscrit en àrab que es distribuïa anònimament pel campament.

Mentre que la policia macedònia aclaria a un petit grup de persones que això no passaria, diversos centenars s'han aproximat fins a la tanca i alguns d'ells han començat a llançar pedres contra les forces frontereres.

La policia macedònia ha fet ús dels gasos lacrimògens i de bales de goma per impedir que els refugiats poguessin passar la tanca. Algunes ONGs també han denunciat actes de violència policial i la passivitat de la policia grega.

Hi ha una imatge de la zona en què es veu que fins i tot alguns infants han hagut de ser atesos per inhalació de gasos lacrimògens. Segons Metges sense Fronteres, la repressió ha acabat amb uns 300 de ferits.

Unes 200 persones han viscut intoxicacions per gasos lacrimògens, al voltant de 30 han estat ateses per impactes de bales de goma i unes 20 per ferides diverses.

Set persones han estat traslladades a l'hospital de la localitat de Kilkis, propera a Idomeni, i quatre ja han pogut tornar al campament, mentre que les tres restants no presenten un quadre greu, segons ha informat l'hospital.

L'exèrcit macedoni, per la seva banda, parla de tres dels seus oficials ferits a causa del llançament de pedres.

Alguns dels refugiats han aconseguit travessar la tanca, però la policia els ha detingut i els ha tornat a territori grec.

Aquesta no és la primera vegada que es reprimeix els refugiats amb aquest material antiavalots. Les autoritats gregues han condemnat l'ús indiscriminat de força contra els refugiats. Diuen que és "deplorable i perillós".

Ja fa més d'un mes que aquest pas fronterer està tancat, bloquejant l'anomenada ruta dels Balcans. Tot i això, unes 11.000 persones, la majoria refugiats sirians, continuen a la zona esperant l'obertura.

Fins ara, les autoritats gregues han intentat convèncer inútilment els refugiats que el pas ja no s'obrirà més i periòdicament es generen falsos rumors sobre suposades obertures.

El Govern ha reforçat la seva campanya d'informació, tant en Idomeni, que alberga a 11.219 persones, com al port atenès del Pireu, on hi ha 4.500, per convèncer els refugiats perquè permetin que se'ls traslladi a centres d'acollida organitzats.

Un nou fulletó explica que en aquests centres els immigrants i refugiats podran presentar les seves sol·licituds d'asil o de reubicació a altres països, cosa que és una tasca àrdua si no s'està en algunes d'aquestes instal·lacions. Fins al moment són molt pocs els que han accedit a traslladar-se.

Aquest nou fulletó, llançat pel ministeri de Marina Mercant en àrab, farsi, grec i anglès, ha començat a distribuir-se aquest diumenge al port del Pireu.

El ministeri demana als refugiats "respectar les lleis del país que els ofereix allotjament i fa tot el possible per ajudar-los", i cooperar amb els guardacostes ja que "en uns dies el port serà evacuat".

El Govern vol veure buit el port abans que comenci l'activitat turística de la Pasqua ortodoxa.

La passada matinada, es va produir un nou xoc entre diferents grups d'immigrants i refugiats al port, que va acabar amb un ferit a causa d'una ganivetada.

Visita dels camps de refugiats a Turquia

Una delegació de ministres de França, Itàlia, Holanda i altres països europeus visitaran un camp de refugiats avui a Turquia.

Dissabte van visitar un centre de recepció a Atenes. La visita tenia un objectiu clar: escenificar el compromís europeu amb el pacte firmat amb Turquia per a la gestió del flux de refugiats i immigrants, i que preveu la deportació de tots aquells que no compleixin els requisits per demanar l'asil.

La visita va servir per constatar que el programa de repatriació necessita millorar molt encara. Fins ara, l'arribada de refugiats continua superant les deportacions. No obstant això, el govern grec creu que les ineficiències que s'han detectat es podran corregir.

Dissabte, quatre dones i un nen van morir davant de les costes gregues en naufragar l'embarcació amb què intentaven arribar a Europa.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut