Detall de la nova càmera de videovigilància que s'incorpora als uniformes de la Policia Local de Sant Adrià de Besòs. Imatge del 6 d'octub…
Detall de la nova càmera de videovigilància que s'incorpora als uniformes de la Policia Local de Sant Adrià de Besòs. Imatge del 6 d'octubre de 2016. (horitzontal)

La Policia Local de Sant Adrià vol que les càmeres dels uniformes s'acabin incorporant a l'equipament de tots els agents

ACN Sant Adrià de Besòs.-La Policia Local de Sant Adrià de Besòs incorpora des d'aquests dijous al seu equipament dues càmeres de videovigilància de la marca Tàser -la mateixa que fabrica les polèmiques pistoles elèctriques- i que s'instal·len a l'uniforme dels agents. De moment s'han adquirit dues unitats a mode de prova pilot, però l'objectiu del consistori i dels mateixos agents és que aquestes càmeres acabin formant part de l'equipament de tots els agents, seguint el model d'altres cossos europeus com la policia metropolitana de Londres. A Catalunya, aquesta és la primera Policia Local que disposa d'aquests aparells, després d'una tramitació de gairebé un any. Un enfrontament entre policies i joves al barri de la Mina, una nit d'estiu de 2015, va empènyer l'Ajuntament a prendre la decisió i recentment s'ha rebut l'autorització per part del Departament d'Interior perquè es puguin utilitzar els dispositius, d'acord amb un protocol d'ús que busca l'equilibri entre l'actuació policial i el drets dels ciutadans.

Per tal de garantir aquest equilibri entre l'actuació policial i el dret a la llibertat, l'honor, la intimitat i la pròpia imatge del ciutadà que és enregistrat, els agents només podran activar el dispositiu en situacions d'especial conflictivitat, explica l'excap de la Policia Local i actual assessor de seguretat i civisme de l'Ajuntament, Tomas Gil.Entre aquest tipus de situacions hi figuren aquelles en les que es puguin produir agressions als agents o per a la identificació de persones davant de situacions de desordres públics. Amb la gravació es podran combatre tant les falses denuncies a agents, com situacions de mala praxis per part de la Policia Local.A l'hora de fer servir el dispositiu, els agents hauran d'advertir als ciutadans del seu ús i posteriorment s'haurà de reflectir l'ús de l'aparell en l'atestat policial perquè, si fos necessari, les imatges puguin ser reclamades per part de l'autoritat judicial. Inicialment es compta amb dues càmeres i durant cada torn hi haurà dues patrulles en les que un dels agents en podrà portar.Des del punt de vista tècnic, les càmeres graven un angle de 130 graus i, en el moment d'activar la gravació, incorporen a l'enregistrament els 30 segons anteriors al seu ús, com a mesura de seguretat. L'agent responsable de l'àrea tècnica de la comissaria, Alberto Fernández, espera que el resultat de la prova pilot sigui positiu perquè es puguin adquirir més càmeres per a tots els agents."Hem viscut situacions bastant greus a la nit al barri de la Mina, on fins i tot ens gravaven amb telèfon mòbil i després penjaves a les xarxes socials només la part de la intervenció que els interessava. Amb la incorporació d'aquesta eina no hi haurà dubtes del que passa en una intervenció", explica l'agent.En aquest sentit, l'alcalde, Joan Callau, explica que va ser precisament una situació de conflicte a la Mina la que va acabar d'empènyer el govern municipal a prendre la decisió d'incorporar aquestes càmeres i creu que a la llarga acabaran formant part de l'equipament convencional dels agents, com ho és avui l'arma de foc, la defensa o el 'wakie-talkie'.

Anar al contingut