Teheran (Iran)

La policia iraniana reprimeix amb violència una manifestació reformista

Milers d'opositors iranians han aprofitat la manifestació propalestina que cada any es fa a Teheran per protestar contra la reelecció del president Ahmadinejad, que consideren fraudulenta. La marxa ha acabat dividint-se entre opositors i simpatitzants, que s'han enfrontat amb gasos lacrimògens, pedres i ampolles al centre de la capital, amb un balanç de diversos ferits. La policia ha fet almenys deu detencions.

Actualitzat
Les desenes de milers de persones que han aprofitat la convocatòria anual de protesta contra Israel i a favor dels palestins s'han topat amb la duresa de la policia antidisturbis. Els manifestants amb el distintiu verd, partidaris del cap de l'oposició i suposat perdedor de les últimes eleccions, Mir Hussein Moussavi, han estat dispersats amb gasos lacrimògens i a cops de bastó. Els manifestants havien sortit al carrer malgrat les advertències del govern i les amenaces dels Guardians de la Revolució, el cos d'elit de la República Islàmica.

La contundència de l'acció policial, secundada pels milicians islàmics Basij, ha impedit que els manifestants continuessin la seva protesta al voltant de la Universitat de Teheran. Tots els carrers propers i accessos al recinte havien estat fortament bloquejats per la policia, que podia identificar fàcilment els manifestants pel color verd de les seves ensenyes.

La violència ha degenerat en una batalla campal al voltant de la plaça de Hafte Tir, quan els reformistes, equipats amb banderes i símbols tenyits de verd, han cridat consignes contra el govern mentre feien el símbol de la victòria, alhora que reclamaven l'alliberament dels detinguts en les manifestacions posteriors al frau de la campanya electoral.

Segons una agència iraniana, l'esclat de violència ha afectat l'opositor Moussavi, el cotxe del qual ha estat apedregat pels partidaris d'Ahmadinejad, els quals també han agredit i titllat d'"hipòcrites" alguns dirigents reformistes.

L'últim divendres de mes de dejuni musulmà està marcat al calendari iranià com "el dia d'Al Quds" (Jerusalem) i cada any els iranians es manifesten per donar suport a la causa palestina i condemnar l'actuació israeliana abans d'acudir al sermó del divendres.

És la primera vegada des del 9 de juliol que els partidaris d'impugnar la reelecció del president Ahmadinejad del 12 de juny tenen l'ocasió de manifestar-se. Les denúncies opositores de frau són ara mateix als tribunals de l'Iran, mentre la comunitat internacional es manté a l'expectativa.

"Si l'holocaust va existir, per què no n'ofereixen proves?"

Per si la repressió policial no fos suficient, Mahmud Ahmadinejad ha aprofitat el sermó del divendres per negar de nou l'existència de l'holocaust, en què van morir sis milions de jueus a mans del nazisme alemany. "Si l'holocaust, com diuen, és veritat, per què no n'ofereixen proves?, s'ha preguntat el president ultraconservador.


Anar al contingut