Tolosa de Llenguadoc

La policia francesa inicia maniobres de pressió perquè el presumpte assassí de Tolosa es rendeixi

Reforços de la unitat d'elit de la policia francesa s'han desplegat a les proximitats del domicili de Mohamed Merah, l'autor confés de la mort de set persones -tres de les quals nens- a Tolosa de Llenguadoc. S'han sentit tres fortes explosions, que algunes fonts atribuïen a un assalt per detenir el sospitós, atrinxerat des de fa hores dins del seu pis. El ministre de l'Interior francès, Claude Guéant, ha negat que s'hagi posat en marxa cap operació i ha atribuït les detonacions a una estratègia per intimidar i pressionar Mohamed Merah, que segons el ministre, "ha canviat d'opinió i no vol rendir-se".

RedaccióActualitzat
Després d'hores de setge, les autoritats han donat un ultimàtum a l'assassí confés, ultimàtum que ha ignorat, fet que ha obligat la policia a iniciar unes maniobres de pressió.

Mohamed Merah va ser localitzat gràcies a l'ordinador del seu germà, ja que el va fer servir per contactar amb la seva primera víctima, un soldat a qui volia vendre una moto. Va ser l'11 de març a Tolosa. El 15 a Montauban, va matar presumptament dos militars d'origen àrab. I dilluns, una altra vegada a Tolosa, va assassinar tres nens i un rabí en una escola jueva.

Relació amb Al-Qaeda

El ministre de l'Interior francès, Claude Guéant, que ha dirigit l'operatiu sobre el terreny, ha explicat que el sospitós és un jove francès d'origen algerià de 23 anys que tindria vinculacions amb grups salafistes i jihadistes. Segons el ministre, en declaracions a la televisió privada TF1, el jove hauria rebutjat "perpetrar un atac suïcida per Al-Qaeda" però va acceptar "una missió general per cometre un atemptat". Guéant, ha assegurat que el sospitós va rebutjat perpetrar un atac suïcida per Al-Qaeda, però va acceptar "una missió general per cometre un atemptat".

Per la seva banda, el fiscal en cap de París, François Molins, ha confirmat que Merah ha reconegut l'autoria dels atacs i que tenia la intenció de tornar a actuar. Sembla que preveia matar aquest dimecres mateix un militar a la sortida de casa seva i que tenia altres projectes per atacar dos policies de Tolosa.

L'home "no expressa cap remordiment" i hauria volgut assassinar encara més persones. El fiscal ha ratificat que Mohamed Merah havia estat entrenat per Al-Qaeda en estades a l'Afganistan i al Pakistan. Els seus actes volien venjar els palestins i protestar contra les operacions de l'exèrcit francès a l'exterior i la llei antiburca. El fiscal ha confirmat també que la policia havia fet un seguiment del sospitós per petits delictes.

A més, la televisió francesa Europe 1 ha informat que el sospitós s'hauria presentat per entrar a la legió estrangera i a l'exèrcit el 2010, i que per aconseguir-ho va anar a dos centres de reclutament de Tolosa però va ser rebutjat pels antecedents judicials i per inestabilitat psicològica.

Dos agents ferits

Més de 300 efectius de les forces de l'ordre s'han desplegat a la zona per encerclar el sospitós, que està fortament armat i atrinxerat a l'interior del domicili. Durant les primeres hores del setge hi ha hagut un intercanvi de trets i dos agents han quedat ferits, un al genoll i un a l'espatlla. També s'ha detingut tres membres de la família: la mare, el germà i la companya sentimental d'aquest, per la seva possible implicació en els fets.

A més, inicialment, els cossos de seguretat han demanat la col·laboració de la mare per mirar de convence'l que es rendís, tot i que ella s'hi hauria negat al·legant que ja feia temps que no hi mantenia cap relació.

Les autoritats han trobat aquest dimecres la moto amb què es creu que el sospitós va cometre els assassinats.

Funeral a Israel

Mentrestant, des d'Israel s'han felicitat per l'actuació ràpida de les forces de seguretat de França en la investigació del cas, i el ministre d'Afers Estrangers hebreu ha explicat que els serveis secrets israelians han col·laborat amb els francesos des del primer moment.

Els cossos de les quatre víctimes de la tragèdia de dilluns, un professor de religió de 30 anys, els seus fills i un altre menor, han estat enterrats aquest dimecres a Israel en una cerimònia especial que ha comptat amb la presència del ministre francès d'Afers Estrangers, Alain Juppé.

D'altra banda, el president de la República, Nicolas Sarkozy, ha assistit a un homenatge als militars morts la setmana passada a Montauban. El centre educatiu on van passar els fets ha reobert les portes, enmig de la commoció.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut