Imatge d'agents de la Policia Nacional
Imatge d'agents de la Policia Nacional

La policia espanyola hauria intervingut el mòbil de l'imam de Ripoll el 2005

RedaccióActualitzat

L'any 2005, agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional van demanar autorització judicial per intervenir el telèfon de l'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, segons publica aquest divendres el diari "ABC".

El jutge Fernando Grande-Marlaska, actual president de la Sala del Penal de la Audiència Nacional, va autoritzar en aquell moment la intervenció del mòbil d'Es-Satty per la seva possible vinculació amb el grup jihadista radical Ansar al-Islam.

De fet, segons apunta el mateix diari, la policia judicial ja va argumentar que el marroquí Abdelbaki es-Satty estava vinculat amb dues organitzacions terroristes integrades a la xarxa d'Al-Qaeda, Ansar al-Islam i el Grup Islàmic Combatent Marroquí, relacionats amb la massacre de l'11-M.

Però un dels detalls que donava en aquell moment el jutge Grande-Marlaska és que Es-Satty podia actuar com a intermediari donant suport logístic per a les xarxes terroristes i mantenint contactes amb ciutadans àrabs que es dediquessin a la falsificació de documents perquè els terroristes tinguessin llibertat de moviment a Espanya i Europa.

Els atemptats a Casablanca del 2003

L'origen de la investigació són els atemptats comesos a la Casa d'Espanya a Casablanca, al Marroc, el 16 de maig del 2003, a càrrec del Grup Islàmic Combatent Marroquí, amb una quarantena de morts.

El Grup Combatent Islàmic Marroquí, liderat pel jihadista Karim el-Mejati --vinculat a Al-Qaeda-- va ser el responsable de l'atemptat. L'operatiu de seguiment que la policia espanyola va fer d'alguns dels seus membres hauria dut fins a l'imam de Ripoll.

Operació Xacal I

El nom d'Abdelbaki es-Satty també apareix en una altra operació policial, en aquest cas de la Guàrdia Civil. Es tracta de l'operació Xacal I contra el terrorisme jihadista el 2007 a Vilanova i la Geltrú, on es va detenir cinc persones el gener del 2006 per haver reclutat jihadistes per enviar-los a l'Iraq. Finalment, Es-Satty va quedar lliure de càrrecs.

De fet, la Unió Sindical de la Policia Autonòmica de Catalunya (AUSPAC) dels Mossos d'Esquadra, ha denunciat que els cossos policials espanyols no van informar la policia catalana del passat de l'imam de Ripoll.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut