Façana de l'Idescat, custodiada per agents i dues furgonetes de la Policia Nacional (ACN)
Façana de l'Idescat, custodiada per agents i dues furgonetes de la Policia Nacional (ACN)

La Policia Nacional escorcolla l'Idescat per trobar informació de l'1-O

RedaccióActualitzat

La Policia Nacional s'ha personat aquest matí a la seu de l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, a la Via Laietana de Barcelona, per requerir documentació relacionada amb el referèndum de l'1 d'octubre. Es tractaria, en concret, de documentació sobre el cens utilitzat per la Generalitat.

Segons fonts de l'Idescat, agents de paisà s'han presentat, poc abans de les 10 del matí, amb una ordre judicial i han accedit a la quarta planta, on hi ha els serveis informàtics.

Inicialment es tractava d'una petició d'informació, és a dir que els agents tenen un paper signat pel jutge en què aquest demana una informació concreta, que els han de facilitar de manera obligatòria. Finalment, però, ha acabat sent un escorcoll després que no els han lliurat la informació que demanaven, segons han informat fonts del TSJC.

Cap a les 11 del matí, han arribat furgonetes logotipades de la policia espanyola i agents uniformats han muntat un dispositiu davant l'edifici de Via Laietana per controlar-ne l'entrada, que s'ha mantingut fins que ha acabat el registre.

Els agents han marxat a les 3 de la tarda.

 

L'ordre és del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona. El seu titular, Juan Antonio Ramírez Sunyer, investiga els preparatius del referèndum de l'1 d'octubre, suspès pel Tribunal Constitucional.

Es dona la circumstància que la diligència ha estat acordada pel jutge substitut de Ramírez Sunyer, que està pendent de la resolució de la seva recusació dins d'aquest cas, presentada per la defensa d'alguns dels detinguts en l'operació del 20 de setembre.

Ramírez Sunyer va ordenar a la Guàrdia Civil la macrooperació del 20 de setembre en què es van fer una quarantena d'escorcolls en diversos departaments i seus de la Generalitat i es van detenir 14 alts càrrecs del govern. El jutge va prendre aquesta decisió d'ofici, unilateralment, malgrat que l'1-O ja l'investigava el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i tampoc no la va consultar amb la fiscalia.

 

L'Idescat és l'òrgan estadístic de la Generalitat. És un organisme autònom, adscrit a la conselleria de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda.

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-O
Anar al contingut