Brussel·les

Bèlgica busca un sospitós identificat per les càmeres de l'aeroport de Brussel·les

Mentre Daesh reivindica els atemptats, la policia fa detonar un artefacte explosiu trobat a l'aeroport i en localitza un altre en l'escorcoll en un domicili

RedaccióActualitzat

Intensa activitat antiterrorista dels cossos de seguretat belgues després dels atemptats d'aquest dimarts al matí a Brussel·les. La policia belga ha emès una ordre de recerca i captura contra un presumpte responsable de les explosions a l'aeroport de Brussel·les. El sospitós l'han identificat en un fotograma de les gravacions de les càmeres de seguretat. Ho ha explicat el fiscal federal de Bèlgica, Frédéric Van Leeuw:

"Dos probablement van cometre un acte suïcida. El tercer l'estem buscant activament."

Aquest sospitós que hauria participat a l'atemptat és Laachraoui Najim, de 25 anys.

En la imatge es veuen tres persones arrossegant cadascuna un carret d'equipatge on hi hauria els artefactes explosius. Dos d'ells porten un guant a la mà esquerra. Segons els investigadors, els van utilitzar per amagar els detonadors dels artefactes. A les maletes, portaven els explosius.

La tercera persona, la del barret, hauria fugit i podria ser la que transportava el fusell kalàixnikov que ha trobat la policia.

 

La policia belga ha aprofitat les xarxes socials per demanar ajuda per trobar el sospitós fugit de l'aeroport:


Dos artefactes més

Després de les explosions a l'aeroport, la policia hi ha localitzat un tercer artefacte explosiu sense detonar. Aquesta tarda el fiscal Val Leew i el primer ministre Charles Michel ho han confirmat en roda de premsa, i han informat que les explosions que s'havien sentit després dels atemptats a l'aeroport eren degudes a que els artificiers havien intervingut per neutralitzar aquest tercer explosiu.

També des de primeres hores de la tarda s'ha sabut que hi havia operacions antiterroristes a diversos barris de Brussel·les. En una d'aquestes operacions, mentre s'escorcollava un domicili del districte de Schaebeek de la capital belga, la policia ha trobat una bomba casolana fabricada amb claus, productes químics per fabricar explosius i també una bandera de Daesh, l'organització jihadista també coneguda com a Estat Islàmic.

Transportaven les bombes a les maletes

Els presumptes autors dels atacs portaven els artefactes explosius en maletes que han posat damunt d'un carret d'equipatge de l'aeroport, segons ha informat el diari "La Dernière Heure". El rotatiu cita l'alcalde de Zaventem, Francis Vermeiren, que ha explicat que els tres suposats atacants han arribat a l'aeroport en taxi i carregant maletes.

El taxista que els ha portat a l'aeroport ha recordat que s'havia estranyat del fet que no el deixessin ajudar amb l'equipatge, segons explica el dairi "Het Laatste Nieuws", que indica que el pla dels autors era viatjar amb cinc maletes. Els homes havien demanat un taxi gran i s'han enfadat quan n'ha arribat un de petit, en el qual no hi cabien cinc maletes. Això fa pensar que la seva intenció era portar encara més càrrega explosiva.

Després dels atemptats, el taxista ha recordat els tres sospitosos i ha trucat a la policia. Segons el diari, ha estat el mateix taxista qui ha portat les forces de seguretat a la'dreça on els havia recollit, al districte de Schaerbeek.

Reivindicació de Daesh no verificada

Precisament un comunicat atribuït a Daesh ha reivindicat l'autoria dels atemptats:

"S'han detonat bombes, cinturons i aparells explosius, aquest dimarts, a l'aeroport i en una estació del metro del centre de Brussel·les, capital de Bèlgica, un país que participa en la coalició internacional contra Estat Islàmic"

Segons el fiscal Van Leew, s'està verificant l'autenticitat d'aquesta reivindicació, i ha assegurat que encara és d'hora per poder "establir un vincle formal amb els atemptats de París" del 13 de novembre.

Dia negre per a Bèlgica

En la roda de premsa, el primer ministre Charles Michel ha destacat que aquest dimarts és "un dia negre" per a Bèlgica i que ja es temien que hi hauria atemptats al país. També ha qualificat de covards i cecs els autors dels atacs, i ha assenyalat que hi ha "nombrosos morts i ferits", però no ha donat cap xifra. El primer ministre ha dit que és molt aviat per fer un balanç exacte de víctimes i ha indicat que algunes de les persones ferides estarien en estat greu.

El primer ministre ha fet una crida a la "unitat" i la "solidaritat", i ha afegit que "en aquests moments cal mantenir la calma més que mai". Charles Michel ha revelat que s'han pres una sèrie de mesures de seguretat addicionals després d'elevar al nivell màxim l'alerta terrorista a tot el país, com el desplegament d'efectius militars, el reforç del control de les fronteres i les restriccions al transport públic. "Ara, la prioritat és atendre les víctimes", ha afirmat Michel.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut