Un home dorm al carrer
La població catalana en situació de pobresa severa ha passat de l'1,15 al 4,98% en quatre anys
Barcelona

La pobresa severa s'ha multiplicat per cinc a Catalunya des del 2008

El 60% de les llars passen dificultats per arribar a final de mes i la taxa de risc de pobresa creix, sobretot entre els menors de 16 anys. Així ho posa en relleu l'informe Insocat de les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) fet públic aquest divendres.

RedaccióActualitzat
La pobresa a Catalunya guanya terreny i ja hi ha cinc vegades més de pobres severs que el 2008. Les xifres parlen per si soles: el 60% de les llars passen dificultats per arribar a final de mes i la taxa de risc de pobresa creix, sobretot entre els menors de 16 anys. Així ho posa en relleu l'informe Insocat de les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) fet públic aquest divendres.

Segons l'informe, si l'any 2008 la població catalana en situació de pobresa severa era de l'1,15%, el 2011 el percentatge va créixer al 4,98%.

La taxa total de risc de pobresa a Catalunya el 2011 era del 19,10% de la seva població, encara que en menors de 16 anys la taxa es va disparar fins al 24,40%.

Es considera "pobresa severa" quan una família compleix quatre de les següents nou variables:

- No poder pagar factures de lloguer o subministraments bàsics
- No poder mantenir la seva llar a una temperatura de confort
- No poder menjar carn o proteïnes dues vegades a la setmana
- No poder assumir una despesa inesperada de 500 euros
- No poder anar de vacances
- No tenir televisió
- No tenir frigorífic
- No tenir cotxe
- No tenir telèfon


Pobres i treballadors

L'estudi també destaca que la pobresa augmenta entre la classe treballadora i que un 13,7% dels catalans són pobres, malgrat tenir una feina. A Espanya el percentatge és un punt més baix, 12,7%, molt lluny del 8,5% de treballadors pobres que hi ha en el conjunt de la Unió Europea dels 27, taxa que es manté estable.

També augmenta sobretot la taxa de població en risc de pobresa o exclusió social, que passa del 16,5% al 23,3% entre 2008 i 2011 a Catalunya.

L'informe d'ECAS, federació d'entitats que agrupa 90 organitzacions sense ànim de lucre que atenen 795.000 persones cada any, alerta que el fet que el llindar de la pobresa estigui vinculat a la mitjana d'ingressos de la població significa que, "en la pràctica, l'empobriment real és més gran".
Anar al contingut