Barcelona

La pobresa energètica, un problema ocult que bombers i entitats volen fer visible

Un grup de bombers, l'Ajuntament de Barcelona i entitats socials dissenyen un model per quantificar i prevenir les víctimes

RedaccióActualitzat

Un grup dels bombers de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de la Plataforma Aliança contra la Pobresa Energètica, han dissenyat un qüestionari per poder quantificar les víctimes de la pobresa energètica i, quan no sigui massa tard, prevenir mals majors. La proposta passa perquè els bombers, a més de fer l'informe corresponent en cada actuació que fan, tinguin en compte quatre indicadors:

-> l'estat de l'habitatge
-> les condicions del subministrament
-> el clima dins l'habitatge
-> conversa amb les persones afectades, per saber si són beneficiaris dels serveis socials

Amb aquestes variables, els bombers asseguren que podran quantificar i fer visible un problema ocult, com destaca el bomber Toño del Río.

"A l'hora d'anar a un servei amb víctimes per intoxicació de monòxid per emanació de gasos d'un braser, poden tipificar aquest accident com una assistència sanitària primària o com un servei tècnic. Això fa impossible registrar aquestes víctimes i vincular-les a la pobresa energètica."

Segons els bombers, en un 80% dels casos en què les elèctriques han demanat informes als serveis socials, aquests no estaven al cas de la situació de les famílies.

Casos com el de l'àvia de Reus que va morir per culpa d'un foc causat per espelmes han portat un col·lectiu dels bombers i les entitats socials a dissenyar el model. Des de principis d'any, sense incloure la ciutat de Barcelona, a Catalunya hi ha hagut gairebé 900 incendis en domicilis.

Segons els bombers, el 2015 Catalunya va ser la comunitat amb més incendis i més víctimes mortals, amb 29 morts en total, encara que no se sap quants casos estarien relacionats amb la pobresa energètica. Pels bombers, l'increment d'incendis respecte als últims anys no es pot vincular directament a aquest problema.

Des de l'Ajuntament de Barcelona ja treballen en aquesta línia i fa mesos que coordinen les actuacions dels bombers amb serveis socials.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut