Barcelona

La pobresa energètica afecta 6 de cada 10 persones ateses per la Creu Roja

193.000 famílies catalanes tenen greus problemes per pagar els rebuts de la llum, el gas i l'aigua, segons l'últim informe del síndic de greuges. És l'anomenada "pobresa energètica". Ara, la Creu Roja alerta que va a més. El 60 per cent de les 16.000 persones que atén aquesta entitat a Catalunya estan en situació de pobresa energètica.

RedaccióActualitzat

193.000 famílies catalanes tenen greus problemes per pagar els rebuts de la llum, el gas i l'aigua, segons l'últim informe del síndic de greuges. És l'anomenada "pobresa energètica". Ara, la Creu Roja alerta que va a més. El 60 per cent de les 16.000 persones que atén aquesta entitat a Catalunya estan en situació de pobresa energètica. El percentatge ha pujat prop del 20 per cent des de l'any 2010.

La situació és fàcil d'entendre si es té en compte que la mitjana d'ingressos dels usuaris dels programes contra la pobresa de la Creu Roja és d'entre 300 i 500 euros mensuals, mentre que el que han de pagar pels subministraments de la llar pot arribar als 200 euros.

La gent gran amb familiars a càrrec i les famílies amb els pares parats de llarga durada són els perfils d'una pobresa energètica que també té conseqüències en la salut. Amb la baixada de les temperatures, la situació es complica encara més. El fred i la humitat permanent en una llar poden portar a importants problemes respiratoris com asma o bronquitis. A més, aquestes condicions constitueixen una de les causes de l'augment de la mortalitat causada per malalties cardiovasculars i respiratòries entre persones de més de 60 anys durant els mesos d'hivern.

En alguns d'aquests casos s'ha aconseguit acordar terminis per al pagament dels rebuts. Mentrestant, mesures com el bons socials o el decret del govern perquè no es pugui tallar la llum i el gas a l'hivern a les famílies amb menys recursos són ben vistes per la Creu Roja, però sempre que es publicitin millor i que els requisits no facin que els beneficiaris siguin molt pocs.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut