Membre de la plataforma Salvem l'Empordà de purins han fet un acte reivindicatiu davant de l'oficina territorial del Departament d'Ag…
Membre de la plataforma Salvem l'Empordà de purins han fet un acte reivindicatiu davant de l'oficina territorial del Departament d'Agricultura a Figueres, aquest 31 de març de 2017. (Horitzontal)

La plataforma Salvem l'Empordà de purins reclama aturar l'autorització ambiental d'una macro-granja a Rabós

ACN Figueres.-La plataforma Salvem l'Empordà de purins reclama al Departament de Territori i Sostenibilitat que aturi la tramitació per a l'autorització ambiental d'una macro-granja a Rabós (Alt Empordà). El projecte cueja des dels 2003. La instal·lació va aconseguir tots els permisos i es va construir però els ecologistes va portar el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que al 2007 els va donar la raó. L'empresa promotora ho va recórrer al Suprem i al 2011 va tornar a fallar a favor dels denunciants. La portaveu de l'entitat, Bàrbara Schmitt, diu que no saben si durant aquests anys la instal·lació ha funcionat de manera irregular i ara vol legalitzar l'activitat o simplement vol reactivar-se però afirma que ja han demanat l'expedient de la sol·licitud. La plataforma es va crear fa un any amb l'objectiu d'aconseguir una moratòria de noves macro-granges i d'ampliacions de projectes. Aleshores, hi havia 35 projectes sobre la taula i en només dotze mesos se n'hi ha afegit 10 més. Calculen que amb les iniciatives en tràmit es podria arribar als 450.000 porcs a la comarca.

Va néixer fa un any amb l'objectiu d'aturar la creació de noves granges a la comarca i dotze mesos després denuncien que el creixement continua "sense límits". La plataforma Salvem l'Empordà de purins reclamava al març de 2016 una moratòria de noves macro-granges però també una millora en la gestió de residus de la industria ramadera amb l'objectiu, asseguren, de tornar a tenir l'aigua neta i saludable. La situació, però, lluny de millorar continua empitjorant. Fa un any hi havia 35 projectes en tràmit i durant aquest temps se n'hi ha afegit 10 més. Només dues instal·lacions projectades a Bàscara i Palau de Santa Eulàlia han estat desestimades. La plataforma diu que al 2015 hi havia 375.000 porcs a la comarca i alerta que amb tots els projectes que hi ha sobre la taula la xifra es podria enfilar fins als 450.000. Un panorama que, segons Schmitt, és molt preocupant si tenim en compte, a més, que s'ha reprès la tramitació d'una macro-granja a Rabós a qui el TSJC i el Tribunal Suprem havien anul·lat els permisos. La portaveu de l'entitat ha explicat que el cas es remunta a l'any 2003 i que va provocar un fort rebuig a la comarca. Les administracions li havien atorgat tots els permisos i la granja es va construir però els tribunals van acabar donant la raó als ecologistes i els van anul·lar. "Sempre hem sospitat que durant aquests anys han estat funcionant irregularment no sabem si amb gallines o amb què però no podem demostrar-ho perquè hem fet requeriments a l'administració i mai se'ns ha donat resposta", assegura. Ara, la plataforma ha sabut que s'ha obert el procediment per donar autorització ambiental a la instal·lació. Per això, han demanat consultar l'expedient (que encara no s'ha publicat) i li han recordat als Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat les sentències que van anul·lar i declarar nul el permís ambiental que se li va concedir aleshores. Segons Schmitt, l'equipament no compleix les distàncies legals mínimes respecte del nucli de Mollet de Peralada ni tampoc amb altres explotacions ramaderes ni els rius Orlina i Merdanç. La plataforma reclama que s'aturi el procés i insisteix que si es tira endavant pot constituir una "vulneració" de la sentència del Tribunal Suprem. Onze pobles han aprovat la moció per aconseguir una moratòriaSigui com sigui, l'entitat es mostra preocupada per l'evolució del sector i des que es va constituir ha demanat la implicació dels municipis de la comarca. En un any, han aconseguit que onze ajuntaments hagi aprovat la 'Moció per una comarca amb aigües netes i saludables', que reclama a la Generalitat la suspensió de les tramitacions de llicències de totes les granges. Entre ells, hi ha els d'Agullana, Albanyà, l'Armentera, Figueres, Llers, Palau de Santa Eulàlia, Pont de Molins, Sant Mori, Vilajuïga, Bàscara i Cantallops (tot i que aquest municipi estaria tramitant, diuen, les ampliacions de dues granges).

Anar al contingut