Detall de la portada de l'informe sobre la discriminació dels catalanoparlants.
Detall de la portada de l'informe sobre la discriminació dels catalanoparlants.
Barcelona

La Plataforma per la Llengua denuncia 40 casos greus de discriminació lingüística dels últims anys

La Plataforma per la Llengua recopil·la alguns dels casos més flagrants de vulneració dels drets lingüístics. En més de la meitat de casos, darrere hi ha la Policia espanyola o la Guàrdia Civil. Sis van acabar amb una agressió física.

RedaccióActualitzat
"En español, o nada". Amb aquesta frase real, la Plataforma per la Llengua denuncia 40 casos greus de discriminació lingüística ocorreguts els darrers anys. L'informe ja s'ha lliurat al Ministeri de l'Interior, perquè el 80% de les vulneracions dels drets lingüístics els han fet institucions estatals.

Els que més han vulnerat el dret a expressar-se en català en territori de parla catalana han estat la Policia espanyola i la Guàrdia Civil, que protagonitzen 25 dels 40 casos. A més, en els 6 casos en què la discriminació ha acabat amb l'agressió física de la víctima hi havia implicats agents d'aquests cossos de seguretat de l'Estat.

També en el món jurídic hi ha casos flagrants. Així, per exemple, recull el cas d'una parella catalana resident a Madrid que es va desplaçar expressament a Badalona per casar-se en català. Malgrat haver-ho fet constar, el jutge s'hi va negar i els va amenaçar d'ajornar el casament. Després, es va comprovar que el jutge havia acreditat el català com a mèrit per la plaça que ocupava.

També s'esmenta el cas d'una malalta de 80 anys d'Alcoi que va trigar hores a ser recollida per una ambulància perquè els treballadors dels serveis d'urgències no entenien el català.

La Plataforma vol denunciar aquesta vulneració de drets a instàncies internacionals.
Anar al contingut