La plantilla de Panrico a Santa Perpètua manté la vaga després de l'ERO temporal de la direcció

L'empresa assegura que la mesura va encaminada a desencallar el conflicte, però els treballadors critiquen que sigui unilateral
La plantilla de Panrico a Santa Perpètua manté la vaga després de l'ERO temporal de la direcció
Santa Perpètua de Mogoda

La plantilla de Panrico a Santa Perpètua manté la vaga després de l'ERO temporal de la direcció

L'empresa assegura que la mesura va encaminada a desencallar el conflicte, però els treballadors critiquen que sigui unilateral
Redacció Actualitzat
Pancarta de protesta dels treballadors de Panrico en una imatge d'arxiu.

Pancarta de protesta dels treballadors de Panrico en una imatge d'arxiu.

L'empresa Panrico ha presentat un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) a la planta de Santa Perpètua de Mogoda. En un comunicat, la companyia diu que ha decidit prendre aquesta decisió per començar a desencallar el conflicte, que ja fa gairebé 8 mesos que dura, i perquè els treballadors "comencin a cobrar també" l'atur.

L'empresa assegura que pren la decisió sense esperar una hipotètica desconvocatòria de vaga seguint la recomanació que els va fer la Generalitat a la reunió de mediació d'aquest dilluns. En aquesta trobada, el govern va instar totes dues parts a donar algun senyal "positiu i inequívoc" per posar fi al conflicte. A l'empresa li va demanar la presentació d'un expedient de regulació temporal d'ocupació i als sindicats, que desconvoquessin la vaga.

Panrico explica que en la trobada amb el govern va tornar a expressar que "reitera i aferma el compromís amb la Generalitat de continuar amb la seva activitat empresarial a la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda, desenvolupant un pla industrial que pugui minorar l'impacte de l'expedient de regulació d'ocupació en els termes fixats en la sentència de l'Audiència Nacional".

També assegura que qualsevol possibilitat d'acord ha de respectar el marc pactat en l'acomiadament col·lectiu i, en aquest sentit, reitera que no hi haurà cap millora indemnitzatòria respecte de la pactada i que no s'adoptarà cap mesura que pugui perjudicar els altres centres de treball de Panrico a la resta de l'Estat.

La plantilla manté les mobilitzacions

En una reunió d'urgència, els treballadors de Panrico ha decidit mantenir la vaga. La plantilla havia sospesat desconvocar les protestes després de gairebé vuit mesos, però s'ha fet enrere davant la presentació unilateral de l'ERTO. Consideren que la direcció ha trencat el procés de negociació.

"Ha caigut molt malament tant als treballadors com a la Generalitat perquè és una decisió unilateral i totes les parts havíem entès que ens prenguéssim uns dies de reflexió. Nosaltres estàvem valorant positivament desconvocar la vaga", ha assenyalat el portaveu de CCOO a la planta, Félix Yela.

Representants dels treballadors han confirmat que assistiran divendres que ve a la reunió de mediació prevista amb la direcció i la Generalitat per veure quins arguments esgrimeix l'empresa per justificar aquesta decisió.

Paral·lelament, els treballadors mantenen la convocatòria de la manifestació prevista per a aquest divendres a Sabadell (Barcelona), on han rebut el suport d'entitats locals i formacions polítiques.

Puig demana a les parts que abandonin les "posicions unilaterals"

El conseller d'Ocupació, Felip Puig, ha criticat que Panrico presenti l'ERO temporal fora de la mesa negociadora i ha demanat tant a l'empresa com als treballadors que abandonin les seves "posicions unilaterals". "Mentre es mantinguin posicions unilaterals, els uns mantenint la vaga i els altres portant nous expedients a l'administració, és evident que continuarem empatats", ha dit Puig, que ha afegit que "amb un empat Panrico no se salvarà". I és que per Puig, les dues postures "poden comportar majors dificultats en la negociació" del conflicte laboral.

"Només des de la negociació creiem que Panrico tindrà possibilitats de sortir del carreró sense sortida en el qual es troba", ha insistit el conseller, que ha tornat a fer una crida al diàleg i la "bona voluntat" entre les dues parts com a solució al conflicte.

Puig ha reivindicat també la proposta mediadora de la Generalitat, que inclou una reducció dels acomiadaments, la retirada dels litigis judicials entre les parts i que els treballadors decideixin per votació abandonar la vaga i tornar a la fàbrica.