L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, presidint el ple d'aquest dilluns (ACN)

La plaça de la Constitució de Girona serà la plaça de l'1 d'octubre de 2017

RedaccióActualitzat

El ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat aquest dilluns canviar el nom de la plaça de la Constitució pel de plaça de l'1 d'octubre de 2017. La decisió s'ha pres mitjançant una moció d'urgència, presentada conjuntament pels grups municipals de CiU, ERC i la CUP.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, que fa uns dies ja havia anunciat aquesta decisió, ha volgut remarcar "el posicionament institucional del consistori" sobre aquest canvi del nomenclàtor: "Ho fem per un acte de dignitat, atenent al clam popular que ens ho reclamava".

La moció subratlla que el canvi de nom és "un reconeixement" als gironins que van veure trepitjats els seus "drets i llibertats individuals i col·lectius" arran de la celebració del referèndum, quan l'Estat va decidir "aturar" la votació "fent servir tots els mitjans al seu abast, violència inclosa". I que els ciutadans, "en comptes de rendir-se", van protegir les urnes "en un acte de dignitat, de protesta i de manifestació de la voluntat democràtica".

El text va més enllà de la jornada del referèndum i fa referència a "l'empresonament i l'exili del govern i l'aplicació del 155".

La moció arriba cinc dies després de l'encartellada que es va fer a la plaça, coincidint amb el Dia de la Constitució, en què la van rebatejar simbòlicament.

 

Durant el debat en el plenari, el portaveu de CiU, Carles Ribas, ha subratllat que el nou nom de la plaça servirà per recordar que, l'1 d'octubre, la gent es va veure "privada de la seva dignitat i agredida psicològicament i físicament". Per la portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca, el canvi és "un homenatge a tots aquells que han defensat la dignitat".

La CUP ha argumentat que "en nom d'aquesta Constitució es va impedir votar, s'ha destituït el govern legítim i s'han empresonat polítics". Tanmateix, la portaveu del grup municipal, Laia Pèlach, ha acusat l'alcaldessa d'haver-se apropiat la petició popular. Madrenas, molesta, li ha respost que dos dies després del referèndum ella mateixa ja va donar suport al canvi de nom de la plaça de la Constitució.

La moció presentada per les tres formacions sobiranistes també ha obtingut el suport del PSC, però la seva portaveu, Sílvia Paneque, ha demanat incloure, explícitament, l'any 2017, per evitar confusions. En aquest sentit, ha recordat que "l'1 d'octubre del 1936 Franco va ser nomenat cap de l'Estat i que, precisament, nosaltres els socialistes vam ser dels qui vam patir més la foscor de la repressió", ha dit.

Els grups municipals de Ciutadans i el PP han votat en contra de la moció. Des de Cs, Míriam Pujola l'ha titllada de "populista, victimista i electoralista". El PP també considera que la proposta és "la forma més pura i dura d'electoralisme", a partir d'un relat "ple de mentides".

La portaveu popular, Concepció Veray, ha retret a Madrenas que vulgui "posar tota la ciutat al marge de la llei", contra la voluntat de "molts gironins" que "no comparteixen que es canviï el nom a la plaça de la Constitució".

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OEleccions 21DProcés catalàArticle 155Govern empresonat
Anar al contingut