Barcelona

La pista de gel de plaça Catalunya obre amb la previsió de 100.000 visites

La pista de gel de plaça Catalunya ha obert aquest dissabte a la tarda amb les protestes dels indignats i amb la previsió de rebre durant el mes que ve uns 100.000 visitants, segons càlculs de la Fundació Barcelona Comerç, que promou aquesta iniciativa. Durant la primera jornada, s'han animat a patinar un miler de persones.

RedaccióActualitzat
La pista de gel de plaça Catalunya ha aplegat en la seva primera jornada d'obertura un miler de patinadors, que han pagat les tarifes d'entre sis i vuit euros, per patinar sobre el gel artificial. Són dades que ha facilitat la nit de dissabte els promotors de la iniciativa, la Fundació Barcelona Comerç, que assegura que fins a 3.000 persones s'hi han acostat a la plaça per veure la nova instal·lació. Confien que durant les pròximes setmanes la xifra de visitants s'incrementi fins als 100.000.

Les protestes

La Guàrdia Urbana ha format un cordó policial per separar els patinadors que estrenaven la instal·lació, situada en ple centre de la capital catalana, dels manifestants. Un grup d'"indignats" han escridassat les famílies que accedien al recinte i han cridat lemes com ara "La plaça és del poble, no per fer-hi negoci" o "Pista de gel gratuïta".

L'obertura de la pista de gel de plaça Catalunya estava prevista per aquest divendres, però per problemes tècnics se'n va haver d'ajornar l'estrena fins aquest dissabte, quan la instal·lació sí que s'ha pogut obrir al públic. Tant aquest divendres com avui s'han produït protestes dels "indignats". Des que es va planificar, la pista ha anat acompanyada de polèmica i crítiques de grups que s'oposen a una instal·lació privada en un espai públic.

Una instal·lació polèmica

La iniciativa de la pista de gel la va proposar la Fundació Barcelona Comerç com a reclam per a les compres nadalenques i ha rebut el ple suport de l'Ajuntament. La segona tinent d'alcalde, Sònia Recasens, considera que la instal·lació pot ajudar a "crear il·lusió i activar el consum" i comparteix amb Salvador Albuixech, president de la Fundació Barcelona Comerç, la previsió que la pista de gel ajudarà a situar la capital catalana com a ciutat de referència per a les compres nadalenques.

Els arguments i les previsions dels partidaris de la pista de gel contrasten, però, amb les xifres que aporten els detractors, que consideren insostenible la despesa energètica i el cost de les instal·lacions, uns 400.000 euros coberts pels patrocinadors i la venda d'entrades. També denuncien el que qualifiquen d'ús privat de l'espai públic. "Mai la plaça Catalunya havia estat privatitzada", denuncia el regidor ecosocialista a l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà. En la mateixa línia s'expressa el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, Jordi Bonet, que denuncia que durant 38 dies "la plaça estarà tancada a la ciutadania" i pronostica que la instal·lació no servirà per atreure turisme internacional. "Cal dinamitzar el comerç de Barcelona, però no fer-ho a qualsevol preu", afegeix.

Lluny de la posició dels "indignats" i de la federació que agrupa els veïns de la ciutat, els comerciants defensen la pista de gel i es mostren partidaris de repetir l'experiència cada any. A les botigues n'ofereixen descomptes i així es retroalimenten: atreuen compradors amb l'al·licient de preus avantatjosos per a la pista de gel.

Una de les pistes a l'aire lliure més grans d'Europa

La pista de gel fa 30 metres per 40. És a dir, té una superfície de 1.200 metres quadrats. Amb la cafeteria, els vestidors i altres instal·lacions, arriba als 2.000 metres quadrats. Es tracta d'una superfície coberta de canonades per on circula un líquid que congela l'aigua i permet fer-hi una capa d'un gruix suficient per aguantar el pes dels patinadors. Ha calgut foradar el terreny de la plaça i portar una línia elèctrica prou potent per cobrir la demanda energètica de les instal·lacions.

És una de les pistes a l'aire lliure més grans d'Europa (l'austríaca Wiener Eistraum fa 7.000 metres quadrats) i estarà oberta al públic fins al 8 de gener. Per als qui no tinguin descomptes de les botigues, una hora de patinatge costa 8 euros.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut