Tarragona

La petroquímica Clariant de Tarragona acull el major simulacre de risc químic realitzat mai a Catalunya

Les instal·lacions de l'empresa Clariant, al polígon sud de Tarragona, han estat l'escenari del simulacre de risc químic de més abast que s'ha fet mai a Catalunya. Protecció Civil ha provocat un núvol tòxic fictici que afectaria un radi de fins a 4 quilòmetres. Han sonat 17 sirenes i s'ha activat el pla d'emergències exterior del sector químic, el Plaseqcat. L'exercici, que ha afectat a unes 100.000 persones, és el primer d'aquestes dimensions que es porta a terme des de la inauguració de l'edifici 112, des d'on es coordinen els moviments de tots els grups.

Actualitzat
S'ha portat a terme a la petroquímica Clariant el simulacre de risc químic de més abast fet mai a Catalunya. Protecció Civil ha organitzat l'exercici al polígon sud de Tarragona, una de les zones on es concentra més indústria química i que, per tant, té un elevat risc d'accidentalitat.

L'incident fictici ha consistit a simular el trencament d'una canonada que transporta diòxid de sofre a la zona de producció en planta. D'aquesta manera es generaria un núvol tòxic que afectaria un radi de fins a 4 quilòmetres i mantindria en alerta una zona de 6,7 quilòmetres. Els nuclis de Tarragona, la Canonja, Vila-seca, Salou i l'extraradi de Reus, i també Cambrils, Constantí i Riudoms; això suposa que la població afectada s'acosti a les 100.000 persones.

Al llarg del simulacre han sonat fins a 17 sirenes (amb senyals d'alerta d'un minut cadascuna), aproximadament la meitat de les que hi ha instal·lades al territori. S'ha activat, a més, el pla d'emergències exterior del sector químic, el Plaseqcat.

Per explicar aquest simulacre als veïns afectats, s'han repartit díptics i cartells informatius a la zona en el quals s'informa de les principals respostes que haurien de donar si l'emergència fos real, com tancar-se a casa, escoltar la ràdio, no trucar per telèfon o confinar els escolars, etc. A més, s'han repartit un centenar de màscares d'autoprotecció als centres hospitalaris i als agents policials.

L'objectiu del simulacre és posar a prova la mobilització i coordinació dels equips d'intervenció, ensenyar a la població com actuar en cas d'una emergència real i familiaritzar-la amb el so de les sirenes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut