Torroella de Montgrí / Washington

La personificació de la figura del caganer ha facilitat la internacionalització d'aquesta tradició catalana

Hi ha una figura que segurament no falta en cap pessebre a Catalunya, la del caganer. Un personatge irreverent que ja ha traspassat les nostres fronteres i que comença a tenir èxit fins i tot als Estats Units. El secret d'aquesta internacionalització ha estat el saber anar més enllà del caganer tradicional, amb la barretina i la faixa. Personatges com el rei del pop, Michael Jackson, o el president nord-americà, Barack Obama, coneguts arreu del món, són els que han fet possible que el caganer arribi molt lluny.

Actualitzat
El "boom" de les comandes provinents d'altres països va arribar a l'empresa Artesans El Caganer de Torroella de Montgrí l'any passat. El culpable: Barack Obama. Van batre el rècord d'enviaments a l'estranger.

Per Marc Alós, dissenyador de caganers, el caganer el que no pot ser és res, que no t'entranyi cap sentiment: "O és algú que s'estima molt aquell personatge o sap que a algú li farà molta ràbia que li regalin aquell personatge cagant".

Les etiquetes dels paquets marquen destinacions tan diferents com Àsia o Amèrica. Cada temporada de Nadal l'empresa rep 600 comandes procedents de l'estranger.

De Torroella a Washington

Un dels habituals són la família Wheelock, una família de Washington que aquest any ha encarregat un Obama, un Darth Vader, un Spiderman, un Michael Jackson i un Bob Esponja. Els caganers fan molta gràcia als nens i als amics adults de la família.

Els Wheelock estiuegen a l'Estartit. Allà van conèixer una tradició catalana aparentment poc exportable al país de l'extrema correcció i les convencions socials.

Passat festes i desmuntat el pessebre, els caganers del 2010 passaran a engrandir la col·lecció.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut