Andorra la Vella

La periodista Bea Cabezas guanya el XVII Premi Carlemany de novel·la amb "La ciutat vertical"

Bea Cabezas ha guanyat aquest dimarts la XVII edició del Premi Carlemany de novel·la, dotat amb 42.000 euros, amb l'obra "La ciutat vertical", en la qual narra el somni americà d'un jove català a la Nova York de final del segle XIX i principi del XX. El jurat ha escollit el manuscrit entre els vuit originals presentats per la seva "trama absorbent, el seu ritme àgil i la seva capacitat per recrear l'atmosfera de la Nova York de final del XIX". El premi està convocat pel govern d'Andorra, la fundació Enciclopèdia Catalana i les editorials Proa i Columna. Aquesta darrera serà qui publicarà l'obra guanyadora aquest mes de febrer.

Actualitzat
La periodista barcelonina, que fa diversos anys que viu a Nova York, s'ha mostrat impressionada per ampliar la llista dels guardonats amb el Carlemany, el quart premi més dotat de les lletres catalanes, i que han obtingut escriptors com Lluís Racionero, Vicenç Villatoro, Jordi Coca i Julià de Jódar, guanyador de la darrera edició.

Cabezas, de 34 anys i que té publicada una única obra, "El monestir de les ombres", ha explicat que amb el protagonista, anomenat Joan Casas i originari del barri de Gràcia, ha volgut crear un personatge que decideix abandonar Barcelona cap al 1880 per "reinventar-se a Nova York, una ciutat que en aquell moment també es reinventava i on tot era possible". Així, el relat ensenya l'evolució del personatge i la ciutat com dues trajectòries que avancen en paral·lel.

A la novel·la s'hi barregen personatges ficticis amb d'altres de reals com l'arquitecte Rafael Gustavino, arquitecte valencià que va realitzar la primera estació de metro de la ciutat, o "Frankie" Carbó, un gàngster famós a Nova York i que alguns historiadors asseguren que era originari de Manlleu. També hi té un paper destacat la revista "La Llumenera de Nova York", una publicació dirigida pel català Artur Cuyàs que s'editava a la ciutat dels gratacels, encara que també s'enviaven exemplars a Puerto Rico i a Barcelona.

Pel que fa a la tasca de documentació, l'escriptora ha reconegut que els llibres que recullen l'expansió de la Nova York moderna i les ressenyes publicades a "The New York Times" durant l'època han estat les fonts principals que ha utilitzat per recrear la vida d'aquell moment. Finalment, ha deixat clar que a "La ciutat vertical" no hi ha cap element autobiogràfic, a part de les reflexions sobre l' enyorança que elabora el protagonista, i que de manera "inconscient" l'obra transmet el seu pensament "sobre el que suposa emigrar a un altre país".

Llicenciada en Periodisme, la guanyadora del Carlemany ha treballat principalment al diari "Avui", on va publicar els seus primers escrits de ficció, i al setmanari "El Temps".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut