La performance 'My Artificial Muse' s'estrena a Mollerussa cercant les relacions entre l'art i les màquines intel·ligents

ACN Mollerussa.-El Teatre L'Amistat de Mollerussa acull aquest dissabte l'escenificació de la performance 'My Artificial Muse', obra de col·laboració entre dos mollerussencs, el músic i productor musical Marc Marzenit, i l'investigador en doctorat de Ciències Cognitives a la City University de Londres, Albert Barqué-Duran, conjuntament amb l'artista alemany especialista en algoritmes, Mario Kingleman. El projecte, es va presentar l'any passat al Sónar i ara s'estrena a la capital del Pla d'Urgell de manera mundial. L'art pren el protagonisme a l'escenari de la mà d'una màquina que el desenvolupa ''el seu propi criteri i estil'', mentre Barqué pinta amb uns sensors corporals i Marzenit ho acompanya amb una banda sonora basada en els elements que hi intervenen. L'objectiu és intentar explicar a l'espectador quines relacions hi pot haver amb les màquines intel·ligents dins el món de l'art.

La capital del Pla d'Urgell és el punt de partida de la gira que tenen previst fer els tres artistes i que els portarà la setmana que va a Cracòvia i a l'estiu al Museu d'Art Contemporani de la ciutat colombiana de Medellín. Albert Barqué ha explicat que el projecte intenta explorar com la intel·ligència artificial pot col·laborar amb els humans ''durant processos artístics i creatius''. Per la performance s'ha cerat una ''xarxa neuronal artificial'' que fa acte de presència mitjançant les projeccions en un cup que genera un ''xou visual'' que s'acompanya de la vessant artística que hi incorpora Barqué pintant una musa en directe. Tot plegat acompanyat de la producció musical de Marzenit que també es veu alterada pels sensors corporals que porta incorporats Barqué i que modifiquen determinats sons de la banda sonora.Albert Barqué remarca que l'objectiu d'aquesta producció és veure com els humans poden col·laborar amb les màquines per poder produir productes culturals però que siguin ''tremendament nous'', és a dir que ''nosaltres com a humans sols no hi podem arribar''. En aquest sentit, Marzenit ha destacat la ''magnitud'' del projecte al món de la història de l'art, tal com ja va apuntar la BBC definint-lo com a ''transgressor i punt d'inflexió''. Marzenit afegeix que pot ser una mostra del que vindrà els propers anys i per això també tenen l'objectiu ''d'educar'' l'espectador per donar a entendre que no hi ha d'haver ''pànic'' cap a la intel·ligència artificial perquè al futur ''les màquines col·laboraran amb els éssers humans''.Cada espectacle serà únic ja que les obres resultants de la combinació de l'acció de la màquina i els moviments del pinzell oferiran resultats diferents en una performance visual a través de projeccions, música i pintura que té una hora de duració. Marzenit va néixer com a productor musical en un estudi de L'Amistat i per aquest motiu, ha decidit incorporar teclats i sintetitzadors a l'espectacle d'aquest dissabte, sense cap ordinador, ''perquè això és casa meva i havia de fer una part humana''.

Anar al contingut