Nairobi

La pèrdua de neu i el desgel arran del canvi climàtic afectaran milions de persones arreu del món, segons l'ONU

Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, l'ONU ha publicat un informe que conclou que el desgel dels pols i de les principals glaceres del món afectarà milions de persones arreu del món. L'estudi diu que només la pèrdua de la neu i de les glaceres de les muntanyes asiàtiques afectaria un 40% de la població mundial. L'escalfament del planeta també provocarà canvis importants en la disponibilitat de l'aigua i en els models de circulació de l'aigua dels oceans, la qual cosa amenaçarà la supervivència de diverses espècies de flora i fauna. Els experts de l'ONU asseguren que l'Àrtic s'està escalfant a una velocitat important i que les glaceres del Kilimanjaro i d'altres muntanyes africanes podrien desaparèixer d'aquí a vint anys.

Actualitzat

"Només la pèrdua de la neu i de les glaceres de les muntanyes asiàtiques afectaria un 40% de la població mundial", conclou l'informe "Perspectiva global sobre la neu i el gel" que ha presentat a Nairobi el Programa de l'ONU pel Medi Ambient (Pnuma), que alerta que centenars de persones es veuran afectades pel desgel de les principals glaceres del món com a conseqüència del canvi climàtic. L'informe, que analitza les tendències actuals i la possible evolució futura dels ecosistemes de gel i neu, afegeix que altres àrees com els Pirineus, els Alps o els Andes també quedaran molt afectades per l'impacte climàtic.

Segons el Pnuma, el canvi climàtic és un "cercle viciós" pel que fa als ecosistemes: les temperatures més altes porten que hi hagi menys gel i neu, la qual cosa provoca que la terra i el mar hagin d'absorbir més llum solar, que augmenta encara més les temperatures. En qualsevol cas, l'escalfament del planeta provocarà, segons l'estudi, canvis importants en la disponibilitat de l'aigua per beure i de reg, o en els models de circulació de l'aigua dels oceans, cosa que amenaçaria la supervivència de diverses espècies de flora i fauna d'aquestes àrees.

D'altra banda, l'informe exposa que l'Àrtic s'està escalfant a una velocitat que representa gairebé el doble que la de la resta del planeta. Els experts de l'ONU asseguren també que les glaceres del Kilimanjaro i d'altres muntanyes africanes, al mont Kenya, així com les muntanyes de Rwenzori d'Uganda han perdut el 82% de la seva superfície i és molt possible que desapareguin completament d'aquí a vint anys.

A l'Antàrtida i Groenlàndia hi ha les capes de gel que contenen el 98% de l'aigua fresca congelada del planeta i els experts apunten que si es fonés l’augment del nivell del mar arribaria fins als set metres. De moment, però, les capes d'aquestes regions no s'han fos. Tot i això, el text recorda que un augment del nivell del mar, si no es prenguessin mesures per fer-hi front, posaria en perill 145 milions de persones pel risc d'inundacions, la majoria a l'Àsia.

Anar al contingut