La pau a Colòmbia permet redescobrir unes pintures rupestres espectaculars

Són centenars de parets pintades en una zona que va quedar controlada per les FARC

RedaccióActualitzat

El procés de pau a Colòmbia ha permès redescobrir i accedir a un espectacular tresor cultural amagat en zones remotes i inaccessibles de la selva que havien estat controlades per la guerrilla de les FARC

Són centenars, possiblement milers de pintures rupestres representant figures humanes, animals i objectes. Estan fetes amb pigments minerals i s'han qualificat com a obres mestres de l'art rupestre.

 

Chiribiquete i Lindosa

Són al Parc Nacional de Chiribiquete i a la serra de la Lindosa, al departament de Guaviare, a uns 200 quilòmetres al sud de Bogotà. Les pintures són a les parets de pedra dels cingles que sovintegen en aquesta zona i es creu que van ser pintades per membres de la tribu Karijona.

Com que als pigments no hi ha matèria orgànica no es pot fer servir carboni 14 per datar-les. Malgrat això, hi ha experts que creuen que algunes podrien tenir fins a 20.000 anys d'antiguitat.

 

L'epicentre de la guerra

Ernesto Montenegro, director de l'Institut Colombià d'Antropologia i Història, l'ICANH, ha celebrat que l'acord de pau amb les FARC hagi fet possible el redescobriment:

"Treballar al Guaviare era molt complicat, perquè ha estat l'epicentre de la guerra durant els últims 50 anys. Hi va haver missions d'exploració des de principis del segle XX, però la guerra va fer impossible continuar-les."

 

La zona encara està en disputa entre les restes de la guerrilla i l'exèrcit, però el govern colombià ja ha començat la protecció de les pintures.  El maig va declarar la Lindosa "àrea arqueològica protegida", i això ha facilitat que els arqueòlegs hi puguin arribar i començar a treballar.

Per avançar en aquesta protecció s'ha demanat a la Unesco que declari les pintures i la zona patrimoni mundial. A finals de juny se sabrà el veredicte.

Anar al contingut