Madrid

La patronal se suma a les negociacions entre govern espanyol i sindicats per la reforma de les pensions

La negociació per fixar l'edat de jubilació i la reforma del sistema de pensions suma un tercer actor. La CEOE, la patronal espanyola, estarà present en les reunions entre els sindicats majoritaris i el Ministeri de Treball. Aquest moviment busca ajudar a facilitar un acord que sembla encarrilat després dels últims moviment de l'executiu i els representants dels treballadors. El primer va proposar endurir les condicions perquè els empresaris puguin fer acomiadaments amb 20 dies d'indemnització. I els segons, els sindicats, van respondre positivament a la proposta i ja han descartat fer una altra vaga general. L'acord sobre les pensions podria arribar abans del previst.

Actualitzat
Passos ferms cap a l'acord en la reforma de les pensions. La patronal se suma a unes negociacions que sembla que s'han desencallat, segons les opinions i els actes dels seus principals actors: govern espanyol i sindicats majoritaris.

L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero ha fet una concessió per trobar el consens. El Ministeri de Treball planteja canvis en un dels aspectes més polèmics de la reforma laboral: l'acomiadament per causes objectives, és a dir, amb una indemnització de 20 dies per any treballat. Per acollir-s'hi les empreses no podran al·legar previsió de pèrdues conjunturals, sinó que hauran de justificar pèrdues estructurals, amb informes tècnics.

El govern espanyol ha introduït aquest canvi en l'esborrany del text de desplegament de la reforma laboral, que ja ha fet arribar als sindicats i a la patronal.

El gest de l'executiu ha estat ben acollit pels sindicats, que ja han descartat fer una altra vaga general aquest mes. Ho va dir el líder confederal de Comissions Obreres, Ignacio Fernández Toxo, a "El matí de Catalunya Ràdio", on també assegurava que veu marge per l'acord.

Tot i que l'elevació de la jubilació als 67 anys semblava encara un objectiu complicat, els últims moviments apunten a que s'ha avançat força. Flexibilitzar aquest punt per a segons quins col·lectius i compensar-lo amb altres mesures, com la limitació de l'acomiadament per causes objectives, podria obrir el camí de l'acord i propiciar un gran pacte social al qual s'incorporarien els empresaris. Segons fonts consultades per Catalunya Ràdio, el pacte sobre les pensions podria arribar abans del previst.

Mentrestant, una comissió de deu eurodiputats va visitar Madrid per analitzar la situació econòmica espanyola i va instar el govern que demostri que farà tot el possible per sortir de la crisi. Europa vol que la reforma de les pensions es faci i confia que tingui un ampli consens.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut