Madrid

La patronal nega la concertació de preus dels aliments i acusa el govern espanyol de voler tapar la inflació

La patronal espanyola dels aliments nega haver concertat els preus dels productes bàsics i qüestiona la independència de la Comissió Nacional de la Competència. La Federació d'Indústries d'Alimentació i Begudes ha anunciat que demanarà responsabilitats polítiques quan finalitzi el període d'instrucció. És la reacció als expedients sancionadors oberts pel govern espanyol contra diverses associacions d'empresaris del sector de la indústria alimentària per considerar que podrien haver comès pràctiques restrictives de la competència. Les associacions de consumidors, per la seva banda, es mostren satisfetes per l'obertura dels expedients i demanen sancions exemplars.

Actualitzat

La Federació d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB) ha negat que hagi intervingut en la concertació de preus del sector. El seu secretari general, Jorge Jordana, sospita de l'actuació de l'organisme de la competència, que ha obert un expedient sancionador després d'unes investigacions iniciades la tardor passada sobre les alces desorbitades del preu d'alguns aliments.

Jordana ha afirmat que a la Comissió Nacional de la Competència li "interessava tenir un cap de turc" i ha afegit que no sap "si ha actuat amb la independència deguda o està manipulada pel poder". El secretari general de la FIAB, a més, ha assegurat que l'expedient sancionador és una cortina de fum que vol tapar la inacció del govern espanyol davant la mala evolució de la inflació.

La patronal dels aliments també ha anunciat que demanarà responsabilitats polítiques quan acabi el procés instructor. Per ara, Jordana reclama a l'executiu central que -ja sense excuses- abordi la política energètica, perquè, segons assegura, és el petroli, diu, el que marca el preu dels aliments.

"Sancions exemplars"

La decisió de la Comissió de la Competència d'obrir expedients sancionadors per les alces de preus dels aliments bàsics ha estat rebuda de manera molt diferent entre les associacions de consumidors, que s'han mostrat satisfetes per la mesura i, a més, esperen que les sancions siguin exemplars.

Les organitzacions de consumidors consideren que associacions empresarials alimentàries sí que han portat a terme una recomanació col·lectiva a través dels mitjans d'apujar els preus de productes com el pollastre, els ous i el pa i confien que els indicis que hi ha sobre aquests fets siguin suficients.

Anar al contingut