Sabadell

La patinada de Rajoy i les pensions tornen a protagonitzar la campanya

Actualitzat

Amb molta ironia, els candidats de Junts pel Sí han tornat a carregar a Sabadell contra les darreres declaracions de Mariano Rajoy, pero també per la rectificació del governador del banc d'Espanya. A Sabadell, que consideren una ciutat clau com altres ciutats de l'àrea metropolitana. Ara a Sabadell està governant Esquerra amb la Crida després de molts anys de governs socialistes. Qui ha estat molt dur i contundent en el seu discus ha estat Artur Mas, que ha carregat contra l'estat espanyol, assegurant que utilitza armes de destrucció per carregar-se el procés.

"Aquest cop les armes de destrucció que s'empren a Madrid no triomfaran a Catalunya. No destruiran la nostra dignitat, no destruiran el nostre projecte, no destruiran el nostre somni, no destruiran la nostra il·lusió i no destruiran la llibertat de Catalunya".

Oriol Junqueras, per la seva banda, ha ironitzat:

"A partir d'ara ens compararan amb Argelia, que aquest matí ho apuntaven, cosa que no crec que els ajudi gaire perquè si resulta que ells s'imaginenn la relació entre l'estat espanyol i catalunya com la relació que hi havia entre la república fracesa i Algèria és que ens veuen com una colónia i no sé si això és gaire seductor pels ciutadans de Catalunya".

Raül Romeva ha rebut el suport de Demòcrates de Catalunya, exmilitants d'Unió com Joan Rigol, Núria De Gispert i Antoni Castellà que figuren en la candidatura de Junts pel Sí.   Poc abans, en un dinar informatiu, Romeva ha reiterat que ell és el cap de lluita, però que no optarà a la presidència de la Generalitat.  

"Sóc el cap de llista d'una llista en què hi ha molta gent, en què hi ha molts partits, que té un candidat a la presidència de la Generalitat que es diu Artur Mas i que serà el president de la Generalitat perquè el dia 27 guanyarem per majoria absoluta punt i final.

A La Farga de l'Hospitalet, una de les places fortes que els queden als socialistes, Felipe González ha descartat reformar la Constitució per incloure el dret a decidir. Pedro Sánchez ha repartit a parts iguals entre Mas i Rajoy, de qui ha criticat amb ironia la seva patinada en les declaracions d'ahir sobre nacionalitat. I Miquel Iceta també ha dit sentir vergonya aliena del president espanyol i ha carregat contra els independentistes perquè, diu, volen canviar les regles del joc.

Felipe González:

"Nosaltres no jugarem a canviar la Constitució amb un pretès dret a l'autodeterminació que liquidi Espanya, per respecte al destí d'Espanya, inclosa Catalunya"

Pedro Sánchez:

"Ahir ja vam comprendre perquè Mariano Rajoy no vol reformar la Constitució. Perquè no se l'ha llegit"

Miquel Iceta:

"Qui s'asseurà a negociar amb una persona que diu ‘si no obtinc el que demano, m'ho agafaré per la meva mà perquè em saltaré la llei'. Qui dimonis voleu que segui a negociar amb una persona que ha dit això?"

El cap de llista del PPC ha aprofitat una visita a l'Hospitalet per donar la seva versió sobre la carta de Juncker. Albiol diu que hi deu haver hagut algun error de traducció i que la versió bona és la castellana:

"Si l'eurodiputat... el que em diuen... si l'eurodiputat pregunta en castellà, la resposta oficial és en castellà. Si l'eurodiputat pregunta en francès, la resposta oficial és en francès. És, repeteixo, el que a mi m'expliquen"

En un acte amb gent gran, Albiol ha insistit que la independència equival a que les pensions no es podran pagar.

Nou bany de masses del líder de Podem que ha tornat reunir més d'un miler de persones. Pablo Iglesias i Lluís Rabell han tornat a oferir un govern conjunt amb esquerra i la CUP i fins i tot el PSC. Iglesias:

"I torno a preguntar a la gent de la CUP, a la gent d'Esquerra, votareu un govern de concentració que tingui algú com el senyor Boi Ruiz de conseller de Salut? Sereu capaços? Val tant una bandera com això?"

Rabell ha afirmat:

"Necessitem, diguem-ho així, una casa comuna de els esquerres. una cosa comuna on es pugui aplegar gent que vingui d'horitzons i d'experiències molt diferents".

Ramon Espadaler ha deixat aparcat el cotxe en què recorre bona part de Catalunya per acompanyar la premsa en l'autocar de campanya. Ha estat una estona de distensió entre acte i acte, just el dia en què Hisenda apuntava nous riscos en cas d'independència. Però també hi ha hagut matisos i rectificacions, per exemple, sobre un suposat ‘corralito', i Espadaler ha dit prou:

"Jo no vull fer la campanya a partir de les patinades dels uns i dels altres, ni de les insensates que moltes vegades hem sentit. La nostra campanya és propositiva, és demanar que tinguem un govern estable i canviar unes relacions amb Espanya que no ens agraden gens"

Míting de Ciutadans a Sabadell, antic feu socialista ara governat per Esquerra. Inés Arrimadas ha qualificat el cap de llista de Junts pel Sí com Romeva el breu perquè, diu, només durarà els 15 dies de campanya i Albert Rivera s'ha referit així al debat de temes com la nacionalitat, les pensions o el deute:

"Hi ha alguns que tenen la cara una mica dura , ho direm així, perquè volen la independència a la carta; és a dir, 'Vol vostè ser espanyol?' 'No', però 'Vol vostè les pensions d'Espanya?' 'Sí, posi-me-les, pos'im les pensions espanyoles'. 'Vol tenir nacionalitat catalana?' 'Home, clar". 'I l'espanyola', 'Si és per cobrar sí. Posi-me-la també que vull cobrar el meu comiat, les pensions o vull cobrar els meus drets'. Això no va així senyors".

També ha promès literalment tirar de la manta per netejar la Generalitat de corrupció.

Antonio Baños ha afirmat que el model d'estat autonòmic, més que esgotat, està mort. I ho demostren tant les propostes de reforma del PSOE, que canvien dia a dia, com les faltes de respecte del govern central contra els catalans.

Tot plegat, el cap de llista de la CUP creu que els que defensen l'estat tal i com el coneixem ja s'estan movent en el terreny del ridícul:

"Ja no és el discurs de la por, és el discurs del riure. Jo, entre Rajoy i la nacionalitat, entre la mala traducció tipus Ana Botella dels documents del "relaxing cup of Comunidad Europea" i l'estrena d'"Anacleto agente secreto" em sembla que tot quadra" 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut