Primer pla del director del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, Joan Salarich, durant la roda de premsa de presentació d'algunes de les noveta…
Primer pla del director del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, Joan Salarich, durant la roda de premsa de presentació d'algunes de les novetats del certamen que se celebrarà el mes de novembre. Imatge del 18 de juliol de 2018 (Horitzontal).

La Patagònia es convertirà en l'eix central de la propera edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

ACN Torelló.-La Patagònia més desconeguda es donarà a conèixer a Torelló en la propera edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, que enguany arriba a la 36a edició. Del 16 al 25 de novembre, aquest territori tan inexplorat d'Amèrica del Sud es convertirà en l'eix central del certamen i farà la funció de fil conductor de moltes de les projeccions i activitats. Així ho ha explicat el seu director, Joan Salarich, qui ha detallat que l'espectacle inaugural, l'exposició central, la imatge gràfica i un ampli ventall d'activitats posaran el focus en la Patagòna. Durant la presentació als mitjans d'aquest dimecres, Salarich també ha avançat que l'homenatjat d'aquesta edició i qui rebrà el guardó de la Flor de Neu d'Honor serà el director del Museu Nacional de la Muntanya de Torí, Aldo Audisio.

Amb la Patagònia com a eix central, el festival de Torelló vol tornar a convertir el municipi en l'epicentre del millor cinema de muntanya. Ara fa quatre anys, el certamen va renovar l'acte inaugural, i si bé en les tres darreres edicions es van homenatjar els diferents referents de l'alpinisme i l'escalada, enguany s'ha volgut obrir una nova etapa amb la Patagònia com a primera destinació. El director del festival, Joan Salarich, ha explicat que la idea és que la fórmula de centrar-se cada any en una zona inexplorada del planeta pugui repetir-se en les properes edicions. Salarich ha avançat que l'espectacle inaugural, que porta per nom 'Patagonia Dreaming', comptarà amb la veu dels personatges que més coneixen aquest territori com el viatger i escriptor Enric Soler Raspall, el realitzador de cinema Fulvio Mariani, el guia de muntanya i escalador Elio Orlandi, i els escaladors catalans Oriol Baró i Sílvia Vidal. Durant la inauguració, les seves intervencions s'acompanyaran de projeccions, amb l'objectiu d'explicar "una regió inexplorada, dura, exòtica, remota i màgica". Pel que fa a l'exposició central del foyer del Cirvianum, el títol de la mostra d'aquesta edició serà 'A.M. De Agostini. Explorant Patagònia'. Joan Salarich ha explicat que es tracta d'un recull de fotogrames de pel·lícules i fotografies de l'arxiu del Museu Nacional de Muntanya de Torí que a principis de segle el pare salesià Alberto Maria De Agostini va capturar durant la seva exploració en una part molt extensa d'aquest territori. D'altra banda, a la sala d'exposicions d'El Casal, també s'hi podran veure imatges captades pel fotògraf de Rubí Joan Díez, que durant el seu viatge a l'Amèrica del Sud va immortalitzar a través d'una càmera estereoscòpica. A la biblioteca Dos Rius de Torelló també hi haurà propostes diàriament amb l'objectiu de fer de l'equipament un punt de trobada de a cultura de la muntanya. Entre les activitats, destaquen la conferència 'Patagònia, per la ruta 40' a càrrec de l'escriptor i viatger Enric Soler, que narrarà la seva experiència sobre com era la Patagònia de Bruce Chatwin, un gran referent de la literatura de viatges. Els més petits també podran conèixer aquest territori i descobrir les seves tradicions a través del gegant Patagó, a l'hora del conte. La roda de premsa també ha servit per presentar la nova imatge gràfica, obra de la torellonenca Íngrid Picanyol. El cartell està format per nou mostres en total que són el reflex del nou univers gràfic del festival. Salarich ha explicat que la dissenyadora ha recorregut als dibuixos codificats amb els quals es pintaven els cossos els membres adults de la tribu dels Onas - els indígenes que vivien a la Patagònia- durant el ritual d'accés a la vida adulta. Per últim, el certamen ha renovat el conveni de col·laboració amb la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX per un any més. El festival rebrà una aportació global de 59.600 euros. El pressupost total del certamen es de 162.000 euros.

Anar al contingut