Marganell

La pastura extensiva es converteix en la manera més natural de prevenir incendis

La ramaderia com a mitjà natural i econòmic per minimitzar el risc d'incendis. Vaques, sense anar més lluny, que pasturen en zones de muntanya i que netegen el sotabosc, que és combustible en cas de focs. A la muntanya de Montserrat fa anys que s'hi han anat portant vedelles de raça bruna del Pirineu, que, a més, han reforçat l'ofici de pastor i la ramaderia ecològica a la zona.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Quaranta-cinc vaques de raça bruna pasturen pels boscos de Montserrat, un terreny en principi poc adequat per a aquests animals, per la seva abrupta orografia. Però les vaques s'hi han adaptat bé. Tant, que ja fa vuit anys que pasturen per la muntanya i ja han netejat més de 1.000 hectàrees.

La majoria es van cremar en els grans incendis del 1986. Des de llavors hi havia crescut molta vegetació de manera descontrolada i per això s'havia tornat a convertir en una àrea d'elevat risc.
La pastura extensiva s'ha convertit en la manera més natural de prevenir el foc, perquè per allà on han passat les vaques es creen franges obertes, que tallen la continuïtat de la vegetació, i, per tant, en cas d'incendi, també n'eviten la propagació.

Com que el sotabosc de Montserrat no és gaire productiu, amb el que mengen allà, les vaques no en tenen prou. I per això se'ls ha de donar un suplement diari de farratge ecològic, que s'ha de transportar a les diferents zones on pasturen. Això encareix aquestes pastures, a diferència d'altres zones, com el Pirineu. Per això, demanen més ajudes per mantenir els ramats.

La introducció de les vaques al massís va acompanyada d'un projecte per comercialitzar vedella ecològica. De fet, ja n'estan venent, però ara ho volen fer sota la marca de Montserrat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut