Barcelona

La participació a Catalunya puja 3,5 punts en disparar-se el vot a Barcelona

RedaccióActualitzat

La participació a Catalunya ha augmentat un 3,5 punts en aquestes eleccions municipals i s'ha situat en un 58,5%. Aquest augment s'explica especialment pel gran increment del vot registrat a la ciutat de Barcelona, on la "batalla" entre CiU i Barcelona en Comú ha elevat el nombre de vots un 7,6%. El 2011 la participació va ser del 55%. 

Tot i aquest increment, en comparació amb la resta de comunitats espanyoles, Catalunya segueix sent una de les més abstencionistes, només superada per les Illes Balears, amb un 58% de participació i a gairebé deu punts de la comunitat de Madrid, amb un 68% de participació, mentre a la Comunitat Valenciana, Extremadura i Cantàbria han superat el 70%.

La participació total a les eleccions municipals d'aquest diumenge a la ciutat de Barcelona ha estat d'un 60,61% i ha augmentat en 7,62 punts percentuals respecte a l'any 2011, segons les dades del Ministeri de l'Interior.

A la resta de les capitals catalanes la participació també ha remuntat respecte als comicis del 2011. A Girona ha arribat al 56%, enfront del 51,7% de fa quatre anys; a Lleida s'ha elevat fins al 54,5%, pel 49.8% del 2011, i a Tarragona la participació s'ha situat en el 56,1%, pel 54,2% dels anteriors comicis.

En canvi, el còmput a les tres demarcacions reflecteix que la participació amb prou feines s'ha modificat. A Tarragona ha estat d'un 60,2%, pel 60,5% del 2011; a Girona s'ha situat en el 58,8%, per un 58,1% en les anteriors eleccions, i a la demarcació de Lleida ha arribat fins al 62,6%, pel 62,1% de fa quatre anys.

En aquestes eleccions, el vot en blanc s'ha limitat a l'1,7% i el vot nul només ha suposat el 0,98%, i en conjunt han sumat una mica més de 83.000 vots. 

Crida a la participació

Tant els líders dels partits coms els diferents candidats han fet una crida a la participació. Així ho ha fet el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha recordat que es configura l'arquitectura d'un pais a través dels ajuntaments. Mas ha indicat que les eleccions municipals poden ser un termòmetre però no marquen la "temperatura definitiva", en al·lusió als resultats que puguin obtenir les forces sobiranistes i la seva influència sobre els comicis autonòmics previstos per al 27 de setembre. 

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat, després de votar a la seu central de la Universitat de Barcelona, que "aquestes eleccions presenten un panorama més obert, amb més ofertes polítiques", encara que creu que "això pot jugar a favor dels valors consolidats en els ajuntaments els últims anys". El president d'Esquerra Republicana de Catalunya i candidat a l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, ha demanat a la ciutadania que participi en les eleccions municipals perquè la democràcia s'exerceix votant i serveix per defensar "els valors de la llibertat i la justícia". El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha reclamat una "alta i àmplia" participació a les eleccions municipals, per "recuperar" i "guanyar" la democràcia en un "sentit ampli". La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha dit que en aquestes eleccions "es decideix el futur dels ajuntaments" i, per tant, "no són primera volta de res" ni han de ser interpretades "en clau de generals". El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha advertit, després de votar en un col·legi electoral de l'Eixample de Barcelona, que si els ciutadans volen canvis, és important anar a votar per després no haver de queixar-se "perquè els de sempre o els que no agraden tenen el poder".

A Madrid, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha dit que espera que els comicis es facin "sense cap problema" i ha recordat als ciutadans que "cal votar". El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha animat a votar en aquestes eleccions perquè "no no siguin uns altres els que decideixin" el destí. El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha dit que és el dia del canvi en molts municipis i comunitats autònomes.

Voten els candidats

A Barcelona, l'alcaldable d'ERC, Alfred Bosch, ha estat el més matiner dels candidats a la ciutat a exercir el seu dret a vot. Ho ha fet a dos quarts de deu del matí a l'Escola Drassanes, al districte de Ciutat Vella, acompanyat de part del seu equip. Bosch ha dit que aquesta jornada electoral per escollir els futurs ajuntaments és "un gran dia" i que acudir a les urnes "potser és poca cosa però al mateix temps és molt quan col·lectivament ens expressem".

El candidat del PSC, Jaume Collboni, ha dipositat el seu vot a l'urna a l'escola Mireia. Ha votat poc abans de dos quarts d'onze, Collboni ha dit que avui "ha de ser un gran dia, el dia de la participació en què tots els ciutadans decidim amb il·lusió, esperança i responsabilitat el futur de la ciutat". L'alcaldable socialista ha confessat sentir-se "il·lusionat" per esperar durant "molts temps" aquest dia i "esperançat i confiat que els electors prendran la millor decisió pel futur de la ciutat".

Alberto Fernández Díaz, alcaldable del PP, ha votat a les onze del matí al Col·legi Pau Romeva al barri de Sant Ramon del districte de Les Corts. Alberto Fernández s'ha mostrat convençut que serà una jornada "sense incidents ni controvèrsia", al mateix temps que ha demanat "respecte per a totes les opcions". "Hem de ser conscients de la importància que té el dia de les eleccions i cal apel·lar a la màxima mobilització dels barcelonins", ha remarcat el candidat popular.

Ada Colau s'ha mostrat convençuda que si es registra una participació "massiva" hi haurà canvi de govern. L'alcaldable de Barcelona en Comú ha explicat: "La participació és la clau d'aquestes eleccions. Cada vot serà importantíssim i, més que mai, els veïns tenen a les seves mans el destí d'aquesta ciutat". Colau ha votat a les onze al Centre Cívic 'La Sedeta', al barri del Camp d'en Grassot, a Gràcia.

El candidat de CiU a la reelecció, Xavier Trias, ha dipositat el seu vot també al voltant de les onze al seu col·legi electoral, a la Via Augusta, acompanyat de la seva dona i la seva sogra. Trias ha reconegut que aquestes són unes eleccions on "Barcelona i tots nosaltres ens hi juguem molt". "Totes les eleccions són transcendents. Per a mi les més transcendents van ser les anteriors, però és cert que ens hi juguem molt tots i hem d'entendre que és bo que la gent participi i ho faci de manera activa", ha dit.

Carina Mejías, de Ciutadans, insisteix que les eleccions són només municipals: "Qui vulgui entendre una altra cosa s'equivoca". I la candidata de la CUP, María José Lecha, ha animat la ciutadania a votar per "treure la màfia i els lobbies" de l'Ajuntament.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut