Barcelona

La participació es manté a Espanya i s'enfonsa cinc punts a Catalunya respecte al 2004

La participació registrada a les urnes en aquesta jornada d'eleccions generals ha patit una lleugera tendència a la baixa respecte al que va passar en els últims comicis. Un 75,3% dels electors han acudit a exercir el seu dret a votar, xifra lleugerament inferior a la dada registrada fa quatre anys, que va ser del 75,6%. En canvi, a Catalunya sí que hi ha hagut una davallada en la participació. Ha votat un 71,2% del cens; per tant, gairebé cinc punts menys que el 14 de març de 2004, quan la participació va ser del 75,66%.

Actualitzat

Per circumscripcions, a Barcelona, un 71,5% dels electors haurien anat a votar, una participació de gairebé cinc punts inferior a la dels anteriors comicis. La mobilització d'electors a Tarragona ha baixat quatre punts i s'ha situat en un 70,5%. On més ha baixat la participació a Catalunya, però, ha estat a Girona, on un 69,4% dels electors haurien votat, gairebé set punts menys que en els comicis anteriors. A Lleida ha baixat quatre punts i se situa en un 70,3%.

Més de 34 milions de votants han estat cridats a les urnes per renovar el Congrés dels Diputats i el Senat, uns comicis que arribaven marcats per l'assassinat, a mans d'ETA, de l'exregidor socialista d'Arrasate (Mondragón) Isaías Carrasco. A Catalunya, el nombre total d'electors supera els 5,3 milions de persones, una xifra que ha crescut un 1% respecte a les eleccions generals del març del 2004.

La normalitat ha estat la tònica dominant de la jornada electoral. Els col·legis han obert sense problemes i el 99,9% de les urnes han estat operatives. Els incidents més remarcables han tingut lloc al País Basc. A Aulesti, uns desconeguts han entrat al col·legi i n'han trencat totes les urnes. A Sant Sebastià, l'alcalde socialista, Odón Elorza, s'ha encarat amb un grup de persones que l'acusaven de feixista. A Vitòria, el PP denuncia que en una mesa han aparegut paperetes del Senat retallades en què no es veien els seus candidats.

A Catalunya, no hi ha hagut gaires problemes. El Departament d'Interior de la Generalitat ha informat que només 11 portes dels 2.739 col·legis han hagut de ser desbloquejades abans de l'obertura de les eleccions. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, ha qualificat aquests incidents d'anecdòtics.

Anar al contingut