Membres de la PAH amb el cap de la família afectada, Mohamed Tanja.
La PAH ha denunciat la indefensió de la família davant el procés de subhasta.
Girona

La PAH intenta sense èxit paralitzar la subhasta d'un pis de Salt després de la sentència europea

La sentència europea que considera abusiva la legislació hipotecària espanyola obre la porta a paralitzar els desnonaments en qualsevol moment del procés. El jutjat ha demanat als Mossos d'Esquadra que desallotgessin els membres de la plataforma.

RedaccióActualitzat
La sentència europea que considera abusiva la llei hipotecària espanyola no ha aconseguit aturar la subhasta del pis d'una família de Salt, un tràmit previ al desnonament. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha intentat paralitzar-la però el jutjat ha requerit la presència dels Mossos d'Esquadra, que els han desallotjat.

Els membres de la PAH han al·legat que la família afectada estava en situació d'indefensió, després que el seu advocat d'ofici no es va presentar i no se'ls va assignar un nou lletrat ni un procurador. El pare de la família afectada ha explicat que el seu advocat no s'ha presentat perquè considera que és massa tard per frenar el procés.

La portaveu de la PAH a Girona, Marta Afuera, ha al·legat indefensió de Tanja en aquest procediment i ha apel·lat a la sentència europea, que considera que les mesures que regulen a l'estat espanyol els processos de desnonament per impagament d'hipoteques són contràries a la legislació comunitària de protecció del consumidor. Amb aquesta sentència, l'advocat pot fer una petició perquè es revisi o s'aturi el cas al·legant clàusules abusives en el contracte de la hipoteca.

Fins ara, les subhastes eren un tràmit previ al desnonament en què normalment el pis se'l queda el banc i en què no es podia fer res. Tirava endavant inevitablement. Amb la sentència del tribunal europeu, els afectats tenen més recursos jurídics i el procediment executiu es podrà aturar en qualsevol fase del procés si és que el jutge valora que les clàusules del contracte d'hipoteca són abusives.

En el cas de la subhasta del pis de Mohamed Tanja, de moment encara no s'ha pogut aturar. Tanja és el cap de la família afectada, un home d'origen gambià que va treballar en la construcció i a l'aeroport de Girona i ara està a l'atur. Segons ha explicat als mitjans de comunicació, la seva dona té una discapacitat del 52% i tenen dos fills de tres i cinc anys.

El desallotjament dels membres de la plataforma no els ha aturat en el seu intent de frenar la subhasta. Ho han intentat anant al deganat dels jutjats de Girona per sol·licitar una mediació i intentant contactar amb l'entitat financera que va concedir la hipoteca a Mohamed Tanja per trobar una solució al previsible desnonament.

La sentència europea obre "camp de maniobra"

El degà dels jutges de Girona, Hugo Novales, ha explicat que, per interrompre un procés executiu hipotecari, és necessari que el propietari al·legui a través del seu advocat clàusules abusives, una cosa que no ha succeït en aquest cas. De tota manera, Novales ha puntualitzat que els jutges no tenien fins ara "camp de maniobra" per actuar davant una situació d'aquest tipus i que, la sentència europea obligarà a canviar la llei, encara que ha destacat que tot aquest nou panorama haurà de ser estudiat en els pròxims dies.
Anar al contingut