La pagesia a Catalunya: anàlisi d'un sector en davallada

El nombre de pagesos cau a la meitat en les darreres dues dècades i 4 de cada 10 que continuen en actiu tenen més de 65 anys

RedaccióActualitzat
El nombre de pagesos i de ramaders ha caigut a la meitat en les darreres dues dècades i quatre de cada deu que continuen en actiu tenen més de 65 anys.

L'any 94 hi havia censats gairebé 60.000 professionals, una xifra que ha anat baixant fins avui, quan n'hi ha poc més de 26.000. Per tant, ara hi ha pràcticament la meitat de pagesos i ramaders que fa 22 anys. La crisi de preus, que ha fet que molts professionals acabin plegant, o la falta de relleu generacional són dos factors que expliquen aquesta important davallada.

També crida l'atenció l'edat dels titulars de les explotacions. El 40% dels propietaris d'una finca agrícola o una granja tenen més de 65 anys. De fet, només un 11% dels titulars en tenen menys de 41.

Per sectors, entre els que més han patit hi ha el del conill, el del porc i el de la llet. En aquest últim sector han desaparegut més d'un miler d'explotacions en 15 anys. Ara n'hi ha gairebé un 60% menys.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut