Pla obert on es pot veure capgirat el retrat de Felip V de la Paeria de Cervera, al costat de retrats d'altres monarques, l'1 de març de 2…
Pla obert on es pot veure capgirat el retrat de Felip V de la Paeria de Cervera, al costat de retrats d'altres monarques, l'1 de març de 2018. (Horitzontal)

La Paeria de Cervera capgira el retrat de Felip V, que acabarà retirant

Actualitzat

ACN Cervera.-La Paeria de Cervera ha capgirat el retrat de Felip V que hi ha en una sala de l'històric edifici municipal. En aquest sentit, també està previst que en les properes setmanes sigui retirat, juntament amb els 25 retrats del segle XVII i XVIII des dels Reis Catòlics fins a Ferran VII juntament amb les respectives esposes que hi ha distribuïts en dues sales del consistori. Segons el paer en cap, Ramon Royes, ''Felip V, el primer dels monarques hispànics de la dinastia dels Borbons, va ser el responsable d'un greu retrocés en les llibertats i drets de poble català quan el 1716 va promulgar el Decret de Nova Planta''. En aquest sentit, Royes assenyala que ''aquests quadre simbolitzen una època molt fosca i negativa per a Catalunya i és anacrònic que estiguin exposats en un edifici que és la casa de tots els cerverins, quan el seu lloc ha de ser el Museu''.

Royes afegeix que ''una exhibició de monarques, molts d'ells Borbons, no s'adequa amb un espai que ha de ser la representació de la ciutadania a partir dels valors democràtics i de llibertat''. En aquest sentit, el paer en cap remarca que a l'hora de prendre la decisió també s'ha tingut en compte ''el paper del rei Borbó Felip VI, defensant l'actitud i decisions del govern d'Espanya, que ha aplicat l'article 155 de la Constitució Espanyola contra el poble català, fet que com a mínim s'ha de qualificar d'injust i decebedor''. L'alcalde de Cervera, veu en aquest fet ''un clar paral·lelisme amb l'aplicació contra Catalunya del Decret de Nova Planta el 1716, que suposà la pèrdua de llibertats d'expressió, presos polítics, atacs a la llengua i cultura catalana i la intervenció i dissolució de les institucions catalanes, igual que ara en ple segle XXI''.Finalment, Royes remarca que se senten ''extremadament lluny de l'estat espanyol'' i vol simbolitzar el rebuig als Borbons i el que van fer fa 300 anys posant el retrat de Felip V capgirat durant unes setmanes abans de treure tots els retrats d'un edifici ''que es diu Paeria i que representa uns valors que res tenen a veure amb el comportament dels Borbons amb el poble català''.

Anar al contingut