Sant Andreu de Llavaneres

La novena edició de la Pesolada rellança el consum del pèsol del Maresme

Comença la temporada del pèsol i per això, a Caldes, al Maresme, fan la tradicional pesolada. Fins a finals d'abril, diversos restaurants han de cuinar tota mena de plats amb aquest llegum i això suposa servir-ne milers de quilos. El pèsol que fan servir, una varietat molt dolça, el cultiven a la zona de forma artesanal. I el venen a preu d'or, però tot i així els marxa de les mans.

Actualitzat
A Sant Andreu de Llavaneres es conreen els millors pèsols del món. Ho diu la tradició que ha fet del pèsol garrofal o de la floreta un ingredient exquisit. En una bona temporada se'n poden collir noranta tones. El microclima que hi ha entre Arenys de Munt i Cabrera és el que permet el conreu d'aquesta varietat de pèsol, que es caracteritza per la seva extrema dolçor. Aquests pèsols es fan en mates que es poden arribar a enfilar fins als dos metres, per això s'ha de lligar cada branca, perquè les tiges no es dobleguin i acabin a terra. La temporada forta de la collita és per Setmana Santa, tot i que a partir del febrer ja n'hi comença a haver. El cultiu artesanal del pèsol fa que cada cop hi hagi menys pagesos que s'hi vulguin dedicar. No és estrany que aquest llegum vagi a preu d'or. Un quilo pot costar sis euros i mig. Els restaurants són els principals clients i, molts cops, quan les caixes arriben a la botiga, ja estan venudes. La pesolada de Caldes, que arriba a la novena edició, ha estat la causant d'aquest increment de la demanda. Nou restaurants cuinaran, fins al 27 d'abril, plats elaborats amb pèsols. Es calcula que durant aquest temps en serviran vuit tones.
Anar al contingut