Madrid

La nova normativa sobre lloguer facilitarà els desnonaments ràpids en cas d'impagament

S'escurça de 5 a 3 anys la durada mínima dels contractes. També es redueix el temps de preavís per rescindir-lo. El llogater podrà desistir del contracte avisant només amb un mes d'avançament. El propietari també podrà recuperar la vivenda, sempre que sigui per a ús d'un familiar i ho justifiqui degudament. Ho haurà de comunicar amb dos mesos d'avançament.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol ha aprovat l'avantprojecte de llei de lloguers amb l'objectiu de "millorar l'oferta de lloguer", és a dir, que hi hagi més pisos en lloguer i a millor preu, i "aconseguir un equilibri entre el llogater i l'arrendador". Amb aquests dos grans objectius en el punt de mira, la reforma de la llei de lloguers flexibilitzarà el mercat, equilibrarà la seguretat jurídica de les dues parts i agilitzarà els processos de desnonament. Amb aquestes paraules, la ministra de Foment, Ana Pastor, ha justificat la reforma de la llei dels lloguers en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Sota aquesta argumentació, la novetat més important és la que facilitarà els desnonaments exprés. En paraules de la ministra, s'han agilitzat els terminis i els processos legals en casos de desnonament, ateses les circumstàncies actuals i per equilibrar els drets de les dues parts implicades en un lloguer. Amb la nova llei, l'arrendatari podrà denunciar l'impagament quan el llogater tingui un retard de deu dies en el pagament. A partir d'aquest moment, el llogater disposarà de 10 dies per acceptar marxar, pagar el que deu o demostrar el perquè no ha pogut pagar -perquè està a l'atur o malalt-. En aquests casos es podria aturar el procés. Si no, el que busca la reforma és rapidesa: després d'aquest marge de 10 dies, l'ordre de desnonament no es podrà aturar a l'espera de l'ordre del jutge.

El govern popular considera que, ara, el procés és excessivament lent i que, en definitiva, tampoc hi ha cap garantia que el llogater morós acabi pagant el que deu.

La reforma preveu, però, altres canvis. També s'escurça de 5 a 3 anys la durada mínima dels contractes, amb la possibilitat d'un any més de pròrroga. També es redueix el temps de preavís per rescindir-lo. El llogater podrà desistir del contracte avisant només amb un mes d'avançament. El propietari també podrà recuperar la vivenda, sempre que sigui per a ús d'un familiar i ho justifiqui degudament. Ho haurà de comunicar amb dos mesos d'avançament.

Si una de les parts vol renegociar-ne el preu, es podrà acordar sense necessitat d'esperar la revisió de l'IPC. El llogater també podrà deduir del lloguer el preu de les reformes que faci a la vivenda.

Vivendes buides

I, per incentivar que Espanya deixi de ser un dels països europeus on es viu menys de lloguer -amb només en un 17%-, hi haurà incentius fiscals per als propietaris, siguin particulars o societats especialitzades en el lloguer. I aquí ve una de les claus del Consell de Ministres d'avui. Aquestes societats de lloguer d'immobles, conegudes com a SOCIMIs, no pagaran impost de societats. S'obre la porta als promotors i constructors perquè entrin en el negoci del lloguer, i als bancs perquè venguin o cedeixin el seu "totxo" a aquestes societats a canvi de dividends, és a dir, a canvi de liquiditat contínua procedent dels lloguers.

Actualment, hi ha 3 milions de pisos buits a Espanya, i 700.000 de nous pendents de vendre. La banca n'acumula un 20%, que Brussel·les li exigeix treure's de sobre si necessita diner europeu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut