Una dona neteja una cuina.
Malgrat l'atur no hi ha cap dona que no treballi.
Madrid

La nova llei del servei domèstic no redueix l'economia submergida al sector

La nova normativa obliga que tothom que tingui una dona de fer feines la doni d'alta a la Seguretat Social. Tot i que el nombre d'afiliacions ha crescut un 28% en sis mesos, la recaptació ha caigut un 4% perquè es declaren menys hores i per cotitzacions inferiors.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol ha admès que el canvi de regulació dels treballadors del servei domèstic no ha servit per lluitar contra l'economia submergida d'aquest sector i per això es planteja algunes millores a la llei, per exemple amb les cotitzacions. La nova normativa obliga que tothom que tingui una dona de fer feines la doni d'alta a la Seguretat Social, és a dir, a fer-li un contracte.

El secretari d'Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, ha explicat en comissió al Congrés que l'economia no declarada "no s'ha sentit atreta per la nova normativa".

La prova són les dades. En els primers sis mesos de l'any, les afiliacions al règim general de treballadors de la llar ha augmentat un 28,31% en relació amb el nombre que hi havia a data 31 d'agost, fins a superar les 378.000 persones. En canvi, la recaptació obtinguda d'aquest col·lectiu ha caigut un 4% en relació amb el mateix període de l'any anterior. O el que és el mateix, ha baixat en 12,59 milions d'euros. A banda, més de 74.000 treballadors "s'han perdut en el procés" de regularització.

A més, tot i que el nombre d'afiliats s'ha incrementat, la xifra encara és "molt modesta", ha dit Burgos, si la comparem amb els més de 640.000 treballadors que, segons l'Enquesta de Població Activa, eren al règim especial de treballadors de la llar a finals del 2011.

Burgos ha atribuït el descens en la recaptació al fet que es declaren menys hores per setmana i amb bases de cotització també inferiors i ha alertat que això es traduirà en pensions més baixes per al col·lectiu.

Anar al contingut