Madrid

La nova llei del Registre Civil posarà fi a la prevalença del cognom del pare

La nova llei del Registre Civil, que es comença a tramitar aquest dijous al Congrés dels Diputats, obligarà les parelles a especificar l'ordre dels cognoms a l'hora d'inscriure un fill. És a dir, que s'acabarà la prevalença del cognom del pare perquè, a diferència del que passa ara, ja no es donarà per fet que sigui el primer. La reforma legal també preveu que, en cas que els pares no es posin d'acord o no donin cap indicació, s'imposi l'ordre alfabètic. Això sí, l'ordre dels cognoms s'haurà de mantenir en tots els fills que es tinguin. La nova llei també facilitarà els tràmits per canviar l'ordre dels cognoms, que es podrà fer per la via d'urgència en casos de violència de gènere. El PP considera innecessaris aquests canvis.

Actualitzat
El cognom del pare continua tenint prevalença a l'estat espanyol a l'hora d'inscriure els nounats al Registre Civil, tot i que des del 1999 és possible posar el de la mare al davant. La reforma legislativa que es començarà a tramitar al Congrés té com a principal novetat que s'acaba la prevalença del cognom patern.

En cas de silenci per part dels pares, els cognoms es posaran per ordre alfabètic. I passarà el mateix si la parella no es posa d'acord sobre quin cognom ha d'anar primer. Ara bé, les parelles que tinguin més d'un fill hauran de respectar per a tots l'ordre triat en la primera criatura

La norma també vol facilitar els tràmits de canvi de cognom en el cas de les víctimes de violència de gènere, que podran fer la modificació mitjançant una ordre del Ministeri de Justícia, sense que siguin necessaris més tràmits. 

En canvi, la normativa no clarificaria res sobre les mares soles obligades a declarar un nom de pare de la criatura, que sembla que podrien continuar amb el mateix problema que fins ara. 

El PSOE defensa que es fomenta la igualtat


L'objectiu de la nova normativa és, segons el Ministeri de Justícia, buscar el criteri més objectiu a l'hora d'inscriure un fill. És per això que els pares s'hauran de pronunciar sobre l'ordre dels cognoms. "Volem fer valer el principi d'igualtat que estableix l'article 14 de la Constitució espanyola", ha afirmat el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, que ha defensat que la llei és "respectuosa amb la voluntat dels pares". Caamaño també ha descartat que la mesura pugui fer desaparèixer els cognoms que comencen amb les últimes lletres de l'alfabet.

Segons el ministeri, s'ha observat exemples curiosos en alguns països europeus, on, en cas que no hi hagi acord sobre la prevalença dels cognoms, la decisió es pren llançant una moneda a l'aire.

Oposició del PP 

La reforma legal no ha agradat gens al PP, que la considera "innecessària". La presidenta del PP de l'Aragó, Luisa Fernanda Rudi, ha advertit que Mariano Rajoy "lluitarà" contra el fet que s'imposi l'ordre alfabètic en cas que els pares no es pronunciïn sobre els cognoms. 

Rudi ha acusat el govern de José Luis Rodríguez Zapatero "d'obrir debats innecessaris" com a "cortina de fum" per tapar els temes "realment importants" i ha justificat que, ara, a partir dels 18 anys, "tothom pot alterar l'ordre dels cognoms que porta". La dirigent popular també s'ha preguntat "si desapareixeran cognoms com Rudi o Rajoy", en referència als que ocupen la part baixa de l'alfabet. 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut