La nit del foc

La revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment la nit del foc, la nit de les bruixes o la nit del ros, és una celebració que té lloc en molts indrets de dins i fora dels Països Catalans, durant la nit entre el 23 i 24 de juny, una de les més curtes de l'any per la proximitat del solstici d'estiu.

Actualitzat
D'una banda, tenim que el 23 de juny és el dia en què els pobles han celebrat sempre el solstici d'estiu, que és el moment de l'any en què el Sol es troba en el seu punt més alt, en el zenit, i, per tant, és visible més temps. Si la claror i l'energia del Sol donen vida, seria en aquesta nit quan tota la Terra es presentaria amb la seva màxima esplendor i amb totes les seves virtuts.

Tot i que no està gens clar l'origen d'aquesta celebració, hi ha qui assegura que és anterior al cristianisme, això sí, sempre lligada a l'arribada del solstici d'estiu i a festes solars. D'altra banda, però, hi ha qui reivindica el seu origen jocós i de moral lleugera, per la gran distància que separa aquesta data del Nadal i de tot el seu significat religiós. Potser per això es pensa que la nit de Sant Joan hauria de ser la més estimada pels esperits del mal.
Anar al contingut