Col·lapse al túnel del Cadí i en desenes de carreteres calen cadenes

La nevada obliga a tallar carreteres i causa problemes de circulació

RedaccióActualitzat

Protecció Civil ha activat en fase de alerta el pla Neucat pel temporal de llevant que afecta Catalunya. Les nevades afecten cotes altes de la meitat nord de la Catalunya central, sobretot al Berguedà i el Solsonès.

Amb el pas de les hores, però, la neu també ha arribat a Osona i el Moianès i, fins i tot, a cotes de 450 metres d'altura. 

Col·lapse al túnel del Cadí

La neu també cau a les carreteres de l'eix del Llobregat i això afecta a molts conductors que han sortit de cap de setmana.  Hi ha retencions a diversos punts de la C-16 des de la Cerdanya i fins al Berguedà.

S'han viscut moments de caos a la zona del túnel del Cadí. La circulació era intermitent perquè a la sortida del túnel, a Bagà, calen cadenes. No tothom les portava i qui les tenia havia de parar a posar-les. Tot aquest enrenou ha col·lapsat la carretera.

Algunes persones que tenen les seves segones residències a la zona, han fet mitja volta per quedar-se a passar la nit, perquè sabien que si passaven el túnel les retencions continuaven fins a Berga.

Fins i tot, cap a les 9 de la nit, els Mossos han tallat durant 20 minuts el pas dels cotxes pel túnel perquè hi poguèssin treballin les quatre màquines llevaneu que s'hi han desplaçat. Al túnel del Cadí s'han arribat a aixecar les barreres perquè passessin els vehicles.

De Puigcerdà fins a Bagà hi ha hagut fins a 17 quilòmetres de cua i molts autocars i cotxes s'han quedat als vorals de la carretera en veure que no portaven cadenes i no podien circular.

Creu Roja i quatre Associacions de voluntaris de Protecció Civil s'han mobilitzat fins al túnel del Cadí per ajudar als que han quedat atrapats i necessitaven menjar, begudes i roba d'abric:

 

 

Declaracions de Joan Delort

Joan Delort, director general de Protecció Civil ha explicat que pensa que els vehicles que són al túnel del Cadí no hauran de passar la nit a la C-16. El que passa, ha afegit, és que posar cadenes obliga a retencions i a circular amb molta lentitud, a uns 20 o 25 quilòmetres hora, i això fa que el retorn a Barcelona sigui més lent que el que és habitual. El que ara més preocupa a Protecció Civil son les carreteres locals, de més difícil accessibilitat i on quedar-se atrapat pot ser molt més problemàtic.

 


 


 

 

 

A causa de la neu i el gel també és obligatori circular amb cadenes a la C-16 des de Bagà fins a Bellver de Cerdanya:

 

 

 

 

A quarts d'una de la matinada la circulació pel túnel del Cadí ha començat a normalitzar-se. Anaven passant els cotxes amb cadenes o amb pneumàtics de contacte i els altres conductors que no anaven preparats s'han quedat a dormir a la Cerdanya.

Més Carreteres afectades

La carretera del Montseny, la BV-5114, està tallada  a Campins. Davant la previsió de nevades, el trànsit s'ha tancat en un primer moment per evitar l'afluència de vehicles, però la neu ha anat caient i ha deixat la via impracticable.

També estan tallades la  GIV-416 a Toses, la C-28 a Naut Aran, la C-25 a Gurb, la C-25 a Santa Coloma de Farners i la BV-4024 a Guardiola de Berguedà.

A la C-25 els talls són intermitents entre Gurb i Arbúcies perquè hi ha hagut un accident entre dos camions que ha dificultats el pas del vehicles.

El Servei Català de Trànsit dona la informació puntual de l'estat de les carreteres en aquesta web.

En alguns punts, la neu ha anat agafant al llarg del dia:

La nevada sorprèn els visitants del Montseny

Aquest matí, una cinquantena de vehicles s'han vist sorpresos per la nevada tot i les previsions. Els cotxes que circulaven sense cadenes han quedat aturats a la via i han complicat el pas dels que sí que anaven preparats. 

De moment, el temporal de llevant ens ha deixat la part menys activa, amb precipitacions febles i minses en general. Tot i això, la cota de neu és relativament baixa, al voltant dels 700-900 metres. La zona del Montseny és, per tant, una zona de risc. Al llarg de les hores la precipitació ha d'anar a més.

Per això cal extremar les precaucions i recordar els consells de Protecció Civil si us heu de desplaçar per la zona.

Pronòstic per a dilluns 

Aquest dilluns està previst que nevi tot el dia en tota la meitat nord de Catalunya i per sota dels 700 metres. Podria nevar en punts com la Panadella. Fins hi tot poden veure la neu en cotes més baixes, als 450 metres, en zones d'Osona i la Garrotxa. Però també al Vallès o a Montserrat.

En la meitat sud plourà tot el dia de 50 a 100 litres. A Montserrat, l'Anoia, el Baix Llobregat, Tarragona, la Conca de Barberà i Priorat. Són zones on la sequera era molt persistent i ara quedarà una mica apaivagada. S'haurà de tenir cura amb la crescuda de les rieres. Es possible que hi hagi problemes amb el transport escolar.

Eugènia Domènec, directora del Servei Català de Trànsit, també ha alerta que aquest dilluns pot ser un dia complicat i pot haver-hi restriccions per la neu en llocs com la Panadella o el Bruc. 

El temporal pot durar entre 24 i 36 hores més.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut