Barcelona

La neu enfarina comarques de Tarragona i Lleida però aquesta matinada podria ser més intensa a les terres de l'Ebre

Poques incidències per les nevades que des de primera hora del matí d'aquest dijous han caigut, sobretot, a les comarques de Ponent i a les terres de l'Ebre. De tota manera, el govern manté activat el pla Neucat en 15 comarques catalanes, en previsió que la situació empitjori en les pròximes hores, especialment a les terres de l'Ebre. Per ara, més de 600 alumnes de les comarques de Lleida i Tarragona no han pogut anar a escola, ja sigui perquè els centres estaven tancats o perquè s'ha suspès el transport escolar.

Actualitzat

Lleida, Balaguer i altres poblacions de les comarques de Ponent estan sent les primeres a rebre les nevades que al llarg del dia d'avui es preveu que caiguin a Lleida, Tarragona i la Catalunya central, on es podrien arribar a acumular fins a deu centímetres de gruix de neu per sobre dels 400 metres.

Malgrat que les previsions inicials indicaven que les nevades podien arribar fins i tot al litoral català, fonts del Servei Meteorològic de Catalunya han assenyalat que, segons els últims pronòstics, la possibilitat és mínima. Amb tot, a les terres de l'Ebre encara hi podria caure una nevada més intensa aquesta nit i matinada en cotes d'uns 300 metres.

De moment, la neu ha començat a caure a Lleida, ciutat que registrava aquest matí 0 graus centígrads, encara que la poca consistència dels flocs i l'alta humitat feia que aquests es desfessin tot just tocar terra. A la plana de Lleida, a les Garrigues i el Pla d'Urgell, la nevada ha estat suau i ha enfarinat camps i teulades, sense provocar problemes de trànsit.

A les carreteres del Prepirineu, la tempesta ha obligat a circular amb cadenes en cinc trams de la carretera de Lleida i ha restringit el pas de vehicles articulats a la boca sud del túnel de Vielha. Al Pirineu, una furgoneta de transport escolar ha sortit de la via després de patinar quan anava de Casós a Vilaller, a l'Alta Ribagorça. Els ocupants del vehicle, tres nens, el conductor i una monitora, han resultat ferits lleument.

El Servei Meteorològic de Catalunya espera que aquest front de fred i neu es desplaci cap a les comarques de Tarragona i la Catalunya central. A la tarda ha augmentat la nuvolositat a la zona del litoral i prelitoral de Barcelona, si bé no hi ha hagut neu, sinó algunes pluges puntuals acompanyades, això sí, d'unes temperatures gèlides que en el cas de la capital catalana no superen els quatre graus. Una situació similar viuran les comarques de Girona, on el fred i la boira seran persistents, encara que les nevades, de moment, hauran d'esperar.

En qualsevol cas, les precipitacions en forma de neu han estat febles en general, amb uns cinc centímetres de gruix a partir dels 400 metres d'altitud, i una mica més intenses a l'extrem sud del país, on el cúmul de neu pot arribar als deu centímetres a les cotes més altes.

Escoles tancades i sense transport escolar

La neu ha causat problemes en escoles de les comarques de Lleida i Tarragona, on 620 alumnes s'han vist afectats per la suspensió del transport i el tancament d'algunes escoles.

La zona on la nevada provoca més incidències és la de les terres de l'Ebre, on 400 alumnes no han pogut assistir a classe. A la comarca de la Terra Alta s'ha suspès el transport escolar de l'IES de Gandesa, encara que el centre ha estat obert, a diferència de les escoles de la Fatarella, Prat de Comte i la Pobla de Massaluca, que han hagut de tancar portes.

A la demarcació de Lleida, hi ha una vintena d'alumnes afectats per la suspensió de tres rutes de transport escolar a les comarques del Pallars Jussà i la Segarra. I a les comarques de Tarragona, hi ha hagut un total de 200 alumnes afectats per la suspensió de la ruta de l'IES de Falset.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut