Més de 3.000 alumnes sense classe i problemes de mobilitat per una nevada contundent

La neu ha obligat a suspendre el transport escolar a les cotes més altes

RedaccióActualitzat

Molts pobles del nord de Catalunya s'han llevat de color blanc. Gruixos de neu de més de mig metre -puntualment fregant el metre-, acumulats per la nevada que, en molts punts, ha caigut durant tota la nit i ha continuat, sobretot a les comarques del Berguedà, la Cerdanya i el Ripollès.

És una de les nevades més abundants dels últims quinze anys al Pirineu català. A la Cerdanya és excepcional: no s'hi veien registres així, en quantitat i extensió, des de 1996. A Bellver de Cerdanya feia deu anys que no veien tanta neu:

L'inici del temporal va atrapar aquest diumenge al vespre, al túnel del Cadí, centenars de conductors que tornaven a casa des del Pirineu. Aquest dilluns les nevades han continuat dificultant molt la circulació a les carreteres i accessos al Pirineu. A les dues del migdia continuaven 7 carreteres tallades, 4 amb restriccions al pas de camions i 46 més on calien cadenes.

D'altra banda, la situació a la C-16 s'ha anat normalitzant, però encara hi ha restriccions i hi calen cadenes. Es pot consultar la informació detallada de la situació d'aquestes carreteres a la pàgina web d'incidències del Servei Català del Trànsit.

 

3.028 alumnes no han pogut anar a classe

Ensenyament ha informat que 3.028 alumnes no han pogut anar a classe, perquè no hi havia transport o perquè l'escola estava tancada. D'aquests, 1.000 són de la Cerdanya i 900 del Ripollès.

 

La nevada ha obligat a suspendre el servei de transport escolar a moltes zones. És el cas de tota la comarca de la Cerdanya i també de les cotes altes d'Osona i el Ripollès. Una de les primeres localitats que han anunciat la suspensió en aquesta comarca ha estat Campdevànol.

També s'ha suspès al Berguedà i a l'Alt Urgell. A la Vall d'Aran, en canvi, no s'ha suspès.

 

 

A Llavorsí només han anat a l'escola els nens que viuen al poble, i la resta, que hi van des dels pobles dels voltants, no hi han pogut arribar:

Talls de llum

El temporal també ha provocat talls en el subministrament elèctric i milers de veïns de la Cerdanya s'han quedat sense llum en diverses poblacions: Bellver de Cerdanya (2.010 clients), la Pobla de Lillet (1.043 clients), Saldes (4.359 clients) i Borredà (463 clients).

 

Tallada l'R3 de Rodalies

La comunicació ferroviària entre el Ripollès i la Cerdanya també ha quedat interrompuda per la nevada. La imatge d'aquest dilluns al matí de l'estació de Queixans, amb les vies totalment cobertes de neu, dona una idea dels motius.

No hi ha trasport alternatiu per carretera perquè la N-260 entre Ripoll i Puigcerdà és, per la neu, una de les carreteres amb pas restringit als vehicles pesants:

 


 

Rescat entre Toses i la Molina

La nit ha estat força complicada a molts punts. Ha estat el cas d'un rescat que ha calgut fer a la carretera de Toses cap a la Molina: 60 estudiants que viatjaven en un autocar que ha quedat bloquejat i els Mossos els han portat a un hotel.

 

 

Els han de hagut de rescatar perquè està restringit el pas de vehicles pesants per la N-260 per la collada de Toses. Poc després del migdia encara nevava en aquesta carretera, però s'hi podia circular amb cadenes:

 


 

Caos al túnel del Cadí

Aquest diumenge les nevades ja van afectar força aquestes carreteres. Al túnel del Cadí, en plena operació tornada de diumenge a la tarda, es van viure moments de caos, amb circulació molt lenta i intermitent, perquè a la sortida del túnel, a Bagà, calien cadenes.

No tothom en duia, i qui en tenia s'havia de parar a posar-les. Tot aquest enrenou va col·lapsar la carretera.

 

Les precipitacions han continuat aquest dilluns i durant la tarda tornaran a ser abundoses a la meitat sud de Catalunya. Al vespre es traslladarien novament cap a la meitat nord del país. 

 

Entre diumenge i dilluns, els gruixos de neu al Pirineu han deixat entre 40 i 80 cm; localment, prop de 100 cm a les cotes més altes.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut