Sant Sebastià

La neu altera la normalitat al centre i nord peninsular i deixa estampes curioses en municipis andalusos

El temporal de fred i neu que afecta la Península ha deixat algunes imatges insòlites, com la de la localitat d'Andújar, a Jaén, on la neu ha sorprès els veïns, poc habituats a veure nevar a la seva ciutat. Però al marge d'aquestes nevades anecdòtiques, encara hi ha nou comunitats espanyoles en alerta. El temporal afecta especialment el centre i el nord, on hi ha 52 ports de muntanya tancats i en 51 més es necessiten cadenes. A moltes carreteres, especialment les de la xarxa secundària del País Basc, es fa difícil circular, perquè a la neu s'hi afegeix el gel i el fort vent.

Actualitzat
Si a Catalunya la neu ha arribat amb menys intensitat de la prevista, a la resta de la península Ibèrica sí que està provocant problemes més seriosos, sobretot al centre i al nord, per bé que ha nevat també en punts tan poc habituals com Andalusia.

La conseqüència més greu és la mort a Toledo d'una noia de 27 anys que ha tingut un accident de trànsit a causa d'una placa de gel. Aquesta víctima s'afegeix a les altres dues persones que els últims dies han perdut la vida a la carretera per culpa també del mal temps.

En el conjunt de l'Estat, en total s'han tancat 52 ports de muntanya, en 51 s'hi ha de circular amb cadenes, 73 pobles del nord de Palència han quedat aïllats per carretera i 200 camions estan atrapats a l'autovia de Burgos arran del tall al trànsit dels principals eixos viaris de Castella i Lleó.

De fet, el temporal ha fet que José Luis Rodríguez Zapatero hagi anul·lat l'acte institucional que tenia previst a Lleó. I és que a banda dels problemes per carretera, tampoc funciona el servei de trens entre Lleó i Astúries i hi ha problemes de cancel·lacions a l'aeroport, que afecten també els plans de vol a altres aeroports com el de Barajas, que han patit alguns retards.

A Aragó, i més concretament a la província de Teruel, més de 760 nens s'han quedat sense escola perquè les rutes per carretera estaven impracticables. Però el nombre de nens que s'han quedat sense anar a classe a tot l'estat arriba als 15.000 alumnes.

També al País Basc la neu està alterant la normalitat. A moltes carreteres, sobretot de la xarxa secundària, s'està fent molt dificil circular perquè, a la neu, s'hi suma el gel i el vent. A més a més, gairebé 4.000 persones s'han quedat sense llum per un tall en el subministrament de la companyia Iberdrola.

A Madrid, tot i que la neu ha caigut amb força, no ha acabat d'emblanquinar-ho tot com en anys anteriors. La Comunitat de Madrid és una de les nou on hi ha alerta meteorològica pel temporal de neu, juntament amb Catalunya, Aragó, el País Basc, les illes Balears, Castella-la Manxa, Castella-Lleó, Astúries i Andalusia.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut