Desgel a la Vallferrera. Autora: Mercè Adrian.
Desgel a la Vallferrera. Autora: Mercè Adrian.

La neu al Pirineu cau un 8% en set dies

Actualitzat

La calorada de tota la setmana passada dispara el desglaç i ha reduït un 8% la quantitat de reserva de neu al Pirineu que desaigua a l'Ebre.

Els gruixos de neu han minvat força des de l'arribada de l'anticicló el 3 de març i, sobretot, en arribar l'aire càlid durant tota la setmana passada. Malgrat la reducció del mantell de neu, els gruixos actuals es troben clarament per sobre de les xifres habituals per aquestes dates: 296 cm a Bonaigua, respecte a 180 de gruix normal; i 54 cm a Malniu, quan normalment té uns 30 a finals de març.

Tota aquesta fosa de neu, del 9 al 16 de març, és del 8%, uns 69 Hm³, segons la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, que equivaldria a omplir mig embassament d'Oliana en només una setmana. El dia 6 de març hi havia una reserva de neu de 880 Hm³ i el dia 16, 811 Hm³.

La reserva de neu a la conca de la Noguera Ribagorçana aigües amunt del Pont de Suert és de 161 Hm³, a la Noguera Pallaresa fins a Talarn hi ha 381 Hm³, la conca del Valira fins a la Seu d'Urgell acumula 115 Hm³ i el Segre fins a la Seu d'Urgell 150 Hm³. En total la reserva actual és de 811 Hm³, que anirien cap a l'Ebre. És clar que part d'aquesta aigua s'evaporarà, una altra serà aprofitada per la natura i per necessitats humanes i una darrera part serà emmagatzemada a terra.

Els embassaments catalans presenten un bon estat de reserves, amb un 81% de mitjana els embassament de l'Ebre i al 77% de mitjana a les conques internes. En tots dos casos es troben un 10% per sobre de fa un any.

 

 

Anar al contingut