Gran pla general d'una zona d'actuacions a l'Espai Natural dels Colls-Miralpeix, a Costa del Garraf. Imatge publicada el 18 de gener …
Gran pla general d'una zona d'actuacions a l'Espai Natural dels Colls-Miralpeix, a Costa del Garraf. Imatge publicada el 18 de gener de 2017 (horitzontal)

La neteja dels boscos i la recuperació de terrenys per a conreus, noves actuacions per preservar els Colls i Miralpeix

ACN Vilanova i la Geltrú.-L'Espai Natural dels Colls i Miralpeix, inclòs a la Xarxa Natura 2000, es troba immers en un nou episodi d'actuacions per preservar aquest indret situat a la costa del Garraf. En concret, la Diputació de Barcelona i l'Obra Social 'La Caixa' estan desplegant un projecte de neteja dels boscos i recuperació de terrenys de conreu, amb el qual han invertit 28.000 euros i han donat feina a vuit treballadors. D'aquests, quatre són persones amb risc d'exclusió social. Aquesta actuació forma part del Pla marc que el Consorci dels Colls i Miralpeix - Costes del Garraf va aprovar l'any 2007 per, entre altres objectius, reduir el risc d'incendi forestal i ordenar els usos de la zona, ja que diàriament acull un gran volum de gent practicant esport.

La zona on es centra la nova actuació té una extensió de 13,67 hectàrees. A nivell de boscos, s'està treballant en aclarir les pinedes de pi blanc per reduir-ne la densitat i aconseguir que el bosc sigui més resistent a les sequeres, incendis o malalties. Alhora, també es potencien les oliveres i alzines, i altres espècies secundàries, mentre s'eliminen les que no són autòctones, com els xiprers. En total, està previst que extreure 220 m3 de fusta que es destinarà a biomassa.D'altra banda, pel que fa a la recuperació de conreus, els treballs se centren en la millora dels garrofers i en crear espais oberts, els quals s'espera que evitin la proliferació de matollars i zones boscoses, com ha passat els darrers anys a causa de l'abandonament de l'ús agrícola pel poc rendiment econòmic que ofereixen.Tant la Diputació de Barcelona com l'Obra Social 'La Caixa' han remarcat aquest dimecres la importància dels terrenys oberts per a conreu, ja que permeten mantenir les espècies de flora i fauna més comuns a la proximitat del mar, com orquídies i diferents ocells i papallones. L'Espai Natural dels Colls i Miralpeix es gestiona des del Consorci dels Colls i Miralpeix - Costes del Garraf, format pels municipis de Sitges, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Cubelles, el Consell Comarcal del Garraf i la Generalitat de Catalunya.

Anar al contingut