La nau "New Horizons" mostra la boirina blava a l'atmosfera de Plutó

Alberto AlcántaraActualitzat

Les primeres imatges en color de Plutó, preses per la nau espacial New Horizons de la NASA, mostren que la seva àmplia capa de boirina atmosfèrica és de color blau. A més de la boirina, la nau també ha detectat petites regions amb aigua gelada.

El cel blau és el resultat de la dispersió de la llum solar per partícules molt petites. A la Terra, aquestes partícules són molècules de nitrogen. A Plutó, les responsables són unes partícules semblants al sutge que resulta de la combustió del carbó i altres hidrocarburs. Els científics de la NASA han anomenat aquestes partícules "Tholins".

Els científics creuen que les partícules es formen en l'alta atmosfera, on la llum solar ultraviolada trenca a trossos i ionitza molècules de nitrogen i metà. Aquests trossos es recombinen per formar macromolècules molt complexes, que continuen creixent fins que es converteixen en petites partícules de color gris o vermell. La posterior dispersió de la llum dóna l'aparença blavosa.

La "New Horizons" ha estat la primera nau espacial en visitar Plutó i es troba actualment a  gairebé cinc mil milions de quilòmetres de la Terra.

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut