Barcelona

La mortalitat per càncer de pulmó augmenta un 30% entre les dones en només 5 anys

Els oncòlegs demanen un pla integral per lluitar contra aquesta malaltia, que cada any causa la mort de 3.400 persones a Catalunya i que es relaciona directament amb el consum de tabac

RedaccióActualitzat

La supervivència al càncer de pulmó ha augmentat un 10% en els últims anys, però tot i així continua sent el més mortífer entre els homes. Els especialistes alerten que la primera causa d'aquest tipus de càncer és el tabac i reclamen un pla integral per lluitar contra aquesta malaltia, que cada any causa la mort de 3.400 persones a Catalunya. A més, augmenta la incidència d'aquests tumors, relacionats amb el consum de tabac, entre les dones i els joves.

A Catalunya, 1.200 adolescents s'enganxen cada any a aquest hàbit. Cada dia, hi ha 3 adolescents que comencen a fumar. I ja se sap que, d'aquests tres, un d'ells morirà prematurament d'una malaltia relacionada amb el tabac. Per això, el tabaquisme entre els joves preocupa especialment els metges, perquè els fumadors d'avui tindran moltes possibilitats de ser els malalts del futur. El secretari del Grup Espanyol Càncer de Pulmó, Bartomeu Massuti, ha assegurat:

"Si el tabaquisme augmenta, dues dècades després augmentarà el càncer de pulmó, si el tabaquisme disminueix, dues dècades després disminuirà el càncer de pulmó. Això és una realitat comprovada i comprovable."

També preocupa la incidència en les dones, que van començar a fumar més tard que els homes. Per això, una malaltia típicament masculina fa uns anys ara també afecta les dones. La mortalitat per càncer de pulmó entre les dones ha augmentat un 30% només en cinc anys, i a més ho fa sobretot en una franja d'edat més jove que els homes, entre els 55 i els 64 anys. I ja és el tercer tipus de tumor que més morts causa entre les dones. I entre els nous fumadors, ja hi ha més noies que nois.

Només el 16% es diagnostica en fases primerenques

El càncer de pulmó és un tipus de tumor amb una mortalitat molt alta. En global, el càncer de pulmó causa més morts que els de mama, còlon i pròstata junts. I és que només el 16% es diagnostica en fases primerenques. Per això, els oncòlegs creuen que és clau un diagnòstic precoç. En aquest sentit, però, el president del Grup Espanyol Càncer de Pulmó, Mariano Provencio, ha assegurat:

"Comparat amb altres tumors és més agressiu, es dissemina més ràpidament; per tant, el diagnòstic precoç també és més difícil. D'una manera més precoç fa metàstasi més ràpid. Tampoc hi ha mecanismes per al diagnòstic precoç."

I amb totes aquestes dades, el Grup Espanyol de Càncer de Pulmó reclama un pla integral, que ara no existeix, per atacar aquesta malaltia. Denuncia, a més, descoordinació i poca equitat per accedir a assajos clínics.
 
Els experts, que es reuneixen aquests dies a Barcelona, asseguren que no hi ha prou inversió. La bona notícia és que la investigació avança, amb tractaments personalitzats i biomarcadors que ajuden a diagnosticar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut