Kinshasa

La mort d'un opositor per un tret de la Marina i la pluja marquen les primeres eleccions lliures al Congo en més de 40 anys

Milions de congolesos han votat aquest diumenge durant la segona ronda de les eleccions presidencials, els primers comicis lliures del país en més de 40 anys. El clima convuls que es viu a l'antic Zaire s'ha evidenciat amb la mort d'un partidari de l'oposició pels trets de la Força Naval, que l'han abatut quan protestava per una presumpta irregularitat i han ferit tres companys seus. El dia també ha estat marcat per la pluja, que pot haver influït en la participació a la capital, Kinshasa. De tota manera, els sondejos donen per feta la victòria de l'actual president, Joseph Kabila, davant del vicepresident, Jean Pierre Bemba. Els resultats definitius se sabran, en principi, el 19 de novembre.

Actualitzat

L'incident mortal ha tingut lloc a la població de Lisala, al nord del Congo, quan partidaris de l'oposició han assegurat que havien vist un responsable electoral ficant dotze paperetes de Joseph Kabila en una urna. El responsable s'ha negat a obrir l'urna i tot seguit la Força Naval ha disparat contra els opositors. Un d'ells ha mort i tres més han quedat ferits.

A banda d'aquest aldarull, es tem que hi hagi més enfrontaments entre partidaris dels dos candidats, com ja va passar després de la primera ronda. La violència es va allargar tres dies, durant els quals van morir una trentena de persones. En aquesta primera ronda de les eleccions, que es van celebrar el 30 de juliol, Kabila va obtenir més del 44% dels vots, mentre que el seu rival, Bemba, poc més del 20%.

Els històrics comicis se celebren, a més, després d'una campanya marcada per la violència i amb la vigilància de prop de 18.000 "cascos blaus" de l'ONU i 1.400 soldats europeus. La República Democràtica del Congo és, precisament, el país amb el contingent més gran de "cascos blaus".

Herència de les guerres

El Congo nota encara les conseqüències de les dues guerres civils que van començar el 1996 i van acabar l'any 2000. En total hi va haver 4 milions de morts, si se suma la gent que va perdre la vida en combat, per les malaties i per la fam. 

En l'actualitat, milers de dones treballen al camp en zones rurals remotes i per anar a la feina o al mercat, s'han de desplaçar per camins insegurs. El resultat: 123 casos coneguts de violacions i abusos sexuals per part de milicians i soldats.

La por fa que moltes dones es vegin incapaces de desplaçar-se per buscar feina i aliments. Milers d'elles estan desnodrides; són vídues d'homes morts durant la guerra, i els seus fills també estan mal alimentats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut