La mort d'un cavall obre el debat sobre el patiment dels animals a les festes populars

RedaccióActualitzat

Aquesta setmana, l'Ajuntament de Terrassa i l'entitat que organitza la cavalcada dels Reis a la ciutat, El Social, han anunciat que ja no faran servir més cavalls amb genets a la rua. La decisió s'ha pres després de la mort per infart d'un dels cavalls del seguici d'aquest any.

Això ha tornat a obrir el debat entre els defensors d'aquests animals en actes de cultura popular i els que volen que no s'utilitzin perquè denuncien maltractament.

 

A Catalunya hi ha uns 500 cavalls que durant tot l'any surten en passades de Sant Antoni, de traginers o tot tipus de cavalcades de cultura popular. Són cavalls que fan aquesta activitat des de joves i, segons la Federació Catalana dels Tres Tombs, no pateixen, perquè hi estan molt acostumats.

Ho explica Andreu Bernadàs, vocal de la Federació Catalana dels Tres Tombs de Sant Antoni:

"Els cavalls sempre han estat amics nostres, sempre han estat al costat nostre. Aquests cavalls no pateixen perquè durant tota la setmana els estem donant menjar, aixopluc, els preparem, perquè el cap de setmana, quan sortim als tres tombs, puguin ser l'eix central de la festa."

Des de la Federació asseguren que tenen unes normes molt estrictes per respectar el cavall. Els recorreguts no duren mai més de dues hores i sempre hi ha un veterinari que vetlla per la seva salut. Assumeixen que els cavalls poden tenir estrès, però les morts són mínimes.

 

La doma respectuosa

En canvi, Lauri Giménez, domadora experta, pensa tot el contrari. Fa deu anys que es dedica a la doma respectuosa, una especialitat cada vegada més en auge en països com França o Alemanya, que es basa en la mínima invasió a l'animal. No se'ls posa ferradures, ni ferros a la boca per tirar les regnes. Es comunica amb l'animal a través dels ulls i dels gestos corporals.

 

Lauri Giménez assegura que els cavalls no estan mai a gust en aglomeracions ni actes populars:

"Ells no hi anirien mai de la vida. Si els deixessis allà, el primer que farien és córrer i marxar d'allà. Si miro pel benestar de l'animal, és clar que allà no estan bé. Jo crec que en el món del cavall el problema principal és que hem normalitzat durant molt de temps moltes coses que no són normals i que ens estan dient que els cavalls no estan bé."

 

 

Els veterinaris estan d'acord que el cavall és un animal hipersensitiu i més aviat poruc. Alguns centres eqüestres comencen a canviar la manera de tractar-los.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut