Les cigonyes en plena migració reposen en les torres elèctriques
Les cigonyes en plena migració reposen a les torres elèctriques
Sant Quirze de Besora

Requeriment contra Endesa per la mort de 70 cigonyes electrocutades

La Generalitat donarà ajudes a les elèctriques perquè renovin les torres antigues i les adeqüin a la normativa actual

Actualitzat

La Generalitat farà un requeriment a Endesa per la mort de més de 70 cigonyes electrocutades en una línia de mitjana tensió divendres passat a Sant Quirze de Besora, a Osona

La mort de tants ocells alhora és un fet poc usual, però d'electrocucions d'ocells n'hi ha sovint, així que la Generalitat vol subvencionar les empreses elèctriques perquè renovin les torres antigues i les adeqüin a la normativa actual.

 

 

Migració de les cigonyes

Aquest dies un estol de més de 700 cigonyes, en migració cap a l'Àfrica, sobrevolaven Catalunya. Les cigonyes van decidir parar per descansar a mig trajecte, i van triar com és habitual punts elevats, en aquest cas les torres de mitjana tensió.

 

 

El Grup d'Anellament d'Osona i els agents rurals va comptabilitzar a Sant Quirze de Besora més de 70 cigonyes que havien mort electrocutades divendres, però la xifra creix perquè cada dia es troben altres cadàvers o exemplars ferits, mentre dura la migració d'aquests ocells. 

 

Les cigonyes electrocutades les han portat al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa. Allà s'examinen les cigonyes mortes i es curen les que hi arriben ferides. N'hi han portat 8 de ferides, de les quals, de moment, només n'han sobreviscut 4. La supervivència dels animals després d'una electrocució és gairebé nul·la, segons el veterinari del Centre de Recuperació de Fauna de Torrefarrussa, Roger Such:

"Les lesions que tenien de cremades eren molt lleus, però de moment encara no estan fora de perill, perquè de vegades passen uns dies fins que comencen a aparèixer altres símptomes."

No només les cigonyes en migració són víctimes de les torres elèctriques, durant tot l'any molts ocells moren electrocutats. La Generalitat té comptabilitzats 200 punts negres on les electrocucions d'ocells són habituals durant tot l'any.

 

 

Hi ha milers de torres antigues que no compleixen les mesures de protecció per a la fauna que preveu la llei de construcció actual, i que s'haurien de renovar. 

De fet, l'Estat es va comprometre a pagar-ne la renovació, però no ho va fer, segons explica el director de Medi Ambient de la Generalitat, Ferran Miralles:

"A banda de l'Estat, que en això nom ha fet els deures, la Generalitat donarà un ajut a aquestes companyies d'un 40%. Això no ho pots canviar d'un dia per l'altre, els 200 punts negres de la xarxa a Catalunya són els que atacarem a principis de l'any que ve."

 

Totes les línies noves es construeixen amb un disseny adequat per evitar electrocucions.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut